Schoolido | Lär på ditt sätt

Forumregler

I ett forum gäller framförallt sunt förnuft. Att vara mot andra som du vill att de ska vara mot dig, stämmer oftast och blir bäst i längden. Här är de trivselregler och råd som gäller för Schoolidos forum.

Visa respekt mot andra användare!

Ett forum är en plats där alla får komma till tals. Därför ska alla användare respektera varandra och hålla en vänlig ton. Personliga förolämpningar, kränkande språk och andra elakheter som riktar sig mot andra (användare, privatpersoner, skolor och företag etc) tolereras inte och får inte förekomma.  

Får jag skriva vad som helst?

Både ja och nej. Du får skriva inlägg om allt som rör skolan och lite till. Egentligen mer än det som ryms mellan himmel och jord, eftersom vissa ämnen handlar om allt från den minsta beståndsdelen till universums yttersta gräns. Däremot får du inte skriva saker som kan uppfattas illa av andra. Du får som sagt inte skriva elakheter om andra personer i forumet, eller använda ord som kan uppfattas nedlåtande eller obehagliga för andra.   

Kan jag lita på allt som skrivs?

Tanken med vårt forum är att du som elev ska kunna diskutera skolan, ämnen, uppgifter och läxor med andra. Det finns ingen garanti för att det som skrivs är helt korrekt, så var därför uppmärksam på vad andra skriver och säger. Om du hjälper någon kan du t ex skriva din källa (dvs berätta varifrån ditt svar kommer, kanske en annan hemsida, en tidning eller en viss bok). Då gör du det lättare för andra att ta dina ord på allvar. 

Vem kan se mina inlägg?

Schoolidos forum är till för registrerade elever, vilket betyder att ingen annan (t ex förälder eller lärare utanför Schoolido) kan se dina inlägg. Du kan även välja att vara anonym, men då kommer inte dina svar att kopplas till dig och du missar rankingen (läs mer nedan). I ämnesforum kan både lärare och elever delta, men elevforum (resp lärarforum) är endast för elever (resp lärare) och är alltså inte synliga för andra.


Några enkla regler att följa för att undvika problem

  • Var trevlig. Även om du inte håller med om allt, så måste du tänka på vad du säger.
  • Håll dig till ämnet. Om det inte är relevant, så låt bli att skriva eller starta en ny tråd.
  • Inget spam. Undvik dubbla poster och sånt som inte hör hit. Ingen vill slösa bort sin tid på trams. (Och de som gillar det får gärna göra det någon annanstans)
  • När du vill läsa en tråd, eller inlägg, kan du antingen gå in i forumet och klicka dig fram till rätt del. Eller så använder du sökrutan (rekommenderas!). Skriv in ditt sökord i rutan, så ser du direkt om det finns några relaterade foruminlägg.
  • När du vill skriva ett inlägg ska du även välja en rubrik och välja var det ska visas. Du kan även ladda upp filer som visas i ditt inlägg, eller skapa en enkät (undersökning). 
  • Vi har olika forum för dina skolämnen (kallas för skolämnen och fler ämnen, dvs ämnen som inte alltid finns med i skolan idag) och för annat som rör din fritid (kallas för annat än ämnen). För varje inlägg i ett skolämne ska du även välja det moment (den del av ämnet) som inlägget berör, annars kommer det inte att visas korrekt på sidan.
  • Lärare och elever har även egna forum (lärarforum och elevforum) där de kan skriva och diskutera med varandra utan någon annans insyn.

Obs! Schoolido förbehåller sig rätten att ta bort och redigera inlägg som inte överensstämmer med reglerna ovan. Inlägg som tas bort kommer inte att räknas med i din forumranking.