Skaffa dig ett A i samhällskunskap!

Hej! I den här tråden får du frågor av oss på Schoolido som du kan svara på för att utveckla dina kunskaper mot ett A i samhällskunskap. Alla dina svar som du lägger in här i tråden kommer bli kommenterade av oss lärare och vi kommer att hjälpas åt för att utveckla dina svar i riktning mot ett A i samhällskunskap. Självklart väljer du själv hur många frågor du vill svara på och självklart går det också bra att ställa frågor till oss om vad som gäller vid betygssättning. Det är inte vi på Schoolido som sätter ditt betyg i samhällskunskap, det gör din lärare. Men vi har lång erfarenhet av betygssättning och vet vad som krävs för olika betyg. Dessutom vill vi gärna hjälpa DIG att nå ett A.

Hej schoolidoare,

Här kommer första frågan.

1. Vad krävs för att ett statsskick ska kallas demokratiskt? Vilka för- och nackdelar finns det med demokrati som statsskick och vilka utmaningar har ett demokratiskt statsskick jämfört med någon annan form av styre?

TIPS:
Tänk på att försöka få med alla de aspekter som du tycker är relevanta för att besvara frågan. Ta gärna exempel som visar att du förstått, men för också resonemang kring generella principer (t ex vad krävs alltid i en demokrati?) Motivera alla dina ståndpunkter och resonemang (tänk till exempel att jag efter varje mening du skrivit frågar: "Varför då?")

Det är helt okej att uttrycka en personlig åsikt, men ditt svar ska inte bara innehålla dina åsikter och dina åsikter bör motiveras med varför du tycker just så. Försök också så mycket det går att ta med idéer eller resonemang som du själv kanske inte håller med om och resonera kring varför du anser att dessa inte är rätt. Kanske finns det till exempel någon nackdel med demokratin enligt vissa, men som du själv inte alls anser är en nackdel, eller tvärt om.

Här hittar du mer information om demokrati som statsskick
https://www.schoolido.se/s/demokrati

Du kan svara när du känner dig klar. Ingen press :-)

LYCKA TILL :-)

/Diana på Schoolido

Hej!

jag har en fråga om blandekonomi, vilka fördelar och nackdelar har det? och ett exempel på ett område i samhället där staten borde få ansvaret och inte företagen, och vilka för och nackdelar har det?

MVH

Emiljia

Hej Emiljia, 

Har du kollat den här sidan? 
https://www.schoolido.se/a/samhallskunskap/så-kan-ekonomin-se-ut

Där kan du få mer information om ekonomiska system, till exempel blandekonomi och också för- och nackdelar med olika ekonomiska system. Tänk på att blandekonomi är just en blandning av marknadsekonomi och planekonomi, det gör att till exempel fördelarna som finns med dessa system kan inte bli verklighet fullt ut i en blandekonomi eftersom systemen blandas. En del skulle till exempel säga att en fördel med planekonomi är att staten kan bestämma hur mycket vi ska konsumera så att vi inte köper och använder för mycket saker, vilket kan påverka miljön negativt. Men å andra sidan innebär det kanske att det blir brist på varor om staten räknar fel, något som sällan inträffar i en marknadsekonomi. I en blandekonomi kan inte staten bestämma över all typ av konsumtion, då blir det mer en planekonomi.

I en marknadsekonomi är friheten stor att starta vilken typ av företag som helst och köpa vilka varor som helst. Det kan i vissa fall vara svårt i en blandekonomi. I den svenska blandekonomin får till exempel inte vem som helst starta en affär där alkohol säljs. Det betyder ju att man kan tycka att friheten för människor blir mindre. Men å andra sidan finns det också fördelar med blandekonomin. En del tycker till exempel att det är viktigt att vi har ett monopol på alkohol i Sverige och att staten kontrollerar det eftersom det minskar alkoholkonsumtionen som kan ge många andra skadliga effekter och då kan de leva med att inte få köpa alkohol när och var som helst. 

Hjälpte det här svaret dig? 

Allt gott, 

/Diana på Schoolido

Hej! Jag undrar hur man ska göra för få ett A när man ska prata allmänt om FN? T.ex. Vad är fn, vad jobbar de för, hur fingerar de, vad jobbar de för, nackdelar o fördelar m.m

Hej Jessy123, 

Det tråkiga svaret är att du inte kan få A genom att bara prata om FN. För ett A krävs att krävs att alla kunskapskraven i samhällskunskap är uppfyllda och då det handlar ju om mer än FN. En redovisning kan därför vara en del av det som gör att du får ett A, men inte allt. 
Här kommer tips på saker du kan ta upp som leder till en riktigt bra redovisning: 

-Syftet med FN och hur det gick till när FN skapades historiskt. Vilka tankar det vilar på kan man säga. 
-Vad FN arbetar med idag. 
-För- och nackdelar med FN eller kanske svårigheter och utmaningar i FN idag. 
-Hur FN har hanterat någon viss fråga, till exempel Syrienkriget, så att läraren kan se att du förstår hur det fungerar i organisationen. 
-Vad som skiljer samarbetet internationellt från det nationella samhället. Många brukar till exempel säga att det är svårare att samarbeta internationellt. Vad kan det bero på? Varför är det så? 
-Hur makten i FN är fördelad mellan länder? Verkar det som ett rättvist och demokratiskt system? Vad finns det för för- och nackdelar med det systemet? 

Jag har också gett dig lite tips i en annan forumtråd där du hade lite frågor om FN. 
Kolla här 
https://www.schoolido.se/forum/thread/513


Hjälpte det här svaret dig? 
Allt gott, 
/Diana på Schoolido

varför är det svårt för länder med planekonomi att planera exporten och importen?

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!