Globalisering

Hej!!

Jag har en fråga kring Globalisering när det kommer till ekonomi, hur påverkar de rika fattiga och fattiga. Finns det vinnare och förlorare?

Hej Emiljia!

Här kan du läsa mer om globalisering, titta extra på delen längst ner (Miljön, rättvisa och globalisering) https://www.schoolido.se/a/geografi/globalisering

Det finns absolut vinnare och förlorare - stora rika företag kan använda sig av billig arbetskraft i länder med låga löner och dåliga arbetsvillkor för att göra sin produktion billigare. Det tjänar de på, men också ekonomin som stort genom att, fler företag som tjänar pengar också skapar arbetstillfällen och mer skatteintäkter till exempel.

Människorna som arbetar i fabriker för väldigt låga löner får arbete, men det är inte alltid det arbete som de gör motsvarar den lön de får. Det kan som sagt, också vara frågan om mycket svåra arbetsvillkor, med livsfarliga arbetsplatser och svåra skador eller sjukdomar som följd. 

Ett problem som ibland uppstår är när ett land har stor råvaruproduktion, men inte kan förädla sina råvaror. Det medför att de får sämre betalt än om de kunde förädla produkterna. Istället köper företag billiga råvaror som de transporterar och förädlar - och säljer vidare för höga vinster. Många fattigare länder har också fastnat i att sälja och producera endast råvaror, vilket gör att de inte får upp löner i produktionen för arbetarna eftersom råvarorna säljs till lägre priser än förädlade produkter. 

Men globaliseringen gör också att fler kan handla med varandra, det går till exempel att producera varor till marknader som inte finns i det egna landet. Länder kan exportera sina varor och därigenom få inkomster. 

Ja det är som du ser inte en helt enkel fråga. Det finns vinnare och förlorare - men det är inte alltid helt lätt att se! 

Hoppas svaret hjälper dig!

Mattias på Schoolido 

Varför har länder med planekonomi svårt att planera sina exporter och importer?

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!