Svensk vapenexport till diktaturer

Hej! Jag undrar hur stor procent av svensk vapenexport som går till diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter. Jag undrar även när man gjorde riktlinjerna för vapenexporten tydligare.
Tack på förhand!

Hej Ludvig, 

Bra frågor. Det finns en del olika sätt att räkna ut detta och anledningen till det är att det finns olika sätt att bedöma vad som är en diktatur och hur allvarliga och omfattande kränkningarna av de mänskliga rättigheterna ska vara för att vi ska säga att det inte bör förekomma någon vapenexport. Även till exempel Sverige som har ett gott rykte för att vi generellt följer de mänskliga rättigheterna, har fått kritik av FN för att vi ibland inte gjort det. Dessutom har vi blivit fällda som land i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna. Det betyder ju att det finns flera länder som vi exporterar vapen till och som är demokratier men där det förekommit brott mot mänskliga rättigheter, precis som i Sverige. 

Jag tipsar dig dock om den här artikeln i Svenska Dagbladet
http://www.svd.se/svensk-vapenexport-till-flera-diktaturer

Där används något som kallas för Freedom house-index och som graderar länder i världen utifrån till exempel de mänskliga rättigheterna och hur fria ländernas statsskick. De länder som kallas för "fria" är då länder där det generellt finns en stor respekt för det mänskliga rättigheterna och som har statsskick som antingen är demokratiska eller som åtminstone bygger på demokratiska värderingar. Sen finns det länder som kallas "ofria" och där förekommer antingen omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter eller också ett statsskick som är diktatoriskt eller väldigt nära det. Slutligen finns det länder som kallas för "delvis fria" och dessa ligger alltså som något slags mellanting mellan de fria och de som är ofria. 
Sedan har Svenska Dagbladet gått igenom vilka länder Sverige exporterar vapen till och berättar också om hur mycket vapenexport som går till respektive land av de som räknas som ofria eller delvis fria. 

Reglerna för vapenexport har ändrats flera gånger. Regeringen beställde tidigare en utredning för att undersöka hur man kan skärpa reglerna för vapenexport till diktaturer, den så kallade KEX-utredningen (Krigsmaterielexportöversynskommittén). Du kan läsa mer om deras förslag här och den kritik förslaget väckte

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21028842.ab

Hjälpte det här dig? 

Allt gott, 
/Diana på Schoolido

Tack så mycket för svaret, ja de hjälpte :)!

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!