Vapenexport, KEX-utredningen

Hej!

Jag undrar vad KEX utredningen var

tack på förhand!

Hej Ludvig, 

I samband med arabiska våren 2011 uppmärksammades det att svenska vapen hade kommit att användas av stridande när människor gjorde uppror mot diktatoriska regimier. Det uppmärksammades också i media att Sverige hade exporterat vapen till flera diktaturer och när man såg hur till exempel diktatorn i Libyen använde vapnen mot den egna befolkningen och dödade tusentals civila, blev fler och fler kritiska till att Sverige hade exporterat vapen till diktaturer. Dessutom kom också ett avsöljande i media om att Sverige hade hjälpt till att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Det var ett samarbete där Sverige skulle på exportera militärtekniska kunskaper bland annat till Saudiarabien. Men för många blev avslöjandet en chock eftersom Saudiearabien är en av världens mest hårdföra diktaturer med omfattande övergrepp på mänskliga rättigheter. Reglerna för vapenexport och export av krigsmateriel tyckte många var alldeles för slappa. Därför beslutade den då sittande regeringen i Sverige att utreda hur vapenexporten skulle kunna regleras mer hårt (så att det skulle bli svårare att exportera vapen till diktaturer) och det var då den så kallade KEX-utredningen skapades. 

KEX står för Krigsmaterielexportöversynskommittén. Det var en så kallad parlamentarisk utredningen, det betyder att representanter för de partier som sitter i riksdagen tillsammans utreder frågan och försöker komma fram till hur reglerna skulle bli hårdare. Men du vet säkert hur det är med olika politiska partier, de har ju olika politiska åsikter, en del ville ha mycket hårdare regler och helt förbjuda vapenexporten till diktaturer, andra tyckte mer att det var viktigt att ta hänsyn till svenska jobb och svensk ekonomi och menade då att vapenexporten var en viktig del. 

Hjälpte svaret dig? 

Allt gott, 
/Diana på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!