Korruption

Hej!
Vad betyder korruption och vad blir konsekvenserna för ett land med korrupta ledare?

Hej Hejsvenjs, 

Korruption betyder att man missbrukar den makt man har i samhället för att gynna sig själv. Det är inte heller vilken makt som helst som det handlar om utan den makten man har som till exempel anställd på en mydighet, som politiker eller genom till och med som lärare. Den kanske vanligaste formen av korruption är mutor. Det betyder att man tar emot pengar eller presenter till exempel för att besluta på ett visst sätt. Exempelvis om en lärare tar emot pengar för att ge höga betyg, en politisk ledare som använder sin makt för att gynna vissa företag som betalar politikern för det eller en domare som tar emot pengar för att frikänna en mördare. 
Om ett land har mycket korruption kan det få allvarliga konsekvenser eftersom det betyder att man inte riktigt kan lita på att lagarna följs. Om till exempel en rik person misshandlar en annan kan ju den rika köpa sig fri genom att ge mutor till polisen och domstolen. Inom politiken kan det också få stora konsekvenser eftersom politiker då kanske inte beslutar det som folket som tycker är bäst utan tar beslut som ger dem själva fördelar. Det kan leda till att människor inte kan lita på politiken och ytterst också samhället. Företag som kanske funderar på att starta verksamhet i landet kan välja att inte göra det eftersom de inte kan lita på det politiska systemet och rättsystemet. Dessutom brukar korruptionen hindra fattiga länder att ta sig ur fattigdomen, bland annat på grund av företag inte vill investera i verksamhet men också för att politiker inte håller isär vad som är deras pengar och vad som är statens pengar. På det sättet kan ju även till exempel biståndet gå till politikernas privata konsumtion snarare än dit där det behövs, hos befolkningen. 

Hjälpte det här dig? 

Allt gott, 
/Diana på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!