Syror och baser

Jag undrade de fyra frågor. 1: vad kan det för orsaken att några sjöar är inte påverkade? 2: Du vill ta reda på om en vätska är sur eller basisk. förklara hur du kan göra ett experiment som tar reda på det. Förklaring ska innehålla material som behövs och hur du utför försöket?
3: Du ska måla om en dörr. Du måste först ta bort den gamla färgen. Hur kan du göra för att ta bort färgen?
4: När man luktar på en lösning ska man vara försiktig. Vattenlösning av t ex saltsyra och ammoniak kan vara ytterst obehagligt att luktar på om man inte är mycket försiktig. Varför är dessa två så obehagliga att lukta på? Jag är tacksam om du skulle svara på frågorna.

Lärare

Hej Kareena!

1. I större delen av Sverige är jord- och bergarter svårvittrade och har därför mycket begränsad förmåga att motverka försurning. I vissa delar av landet är berggrunden helt eller delvis uppbyggd av kalksten som t.ex. på Gotland. Från dessa områden har kalkrikt jordmaterial spridits över större delar genom inlandsisens inverkan.
Kalksten, som är basiskt, är mycket lättvittrad och har stor förmåga att neutralisera syra. I områden med kalkrika jord- och bergarter är mark och vatten därför väl skyddade mot försurning. Därför har man på det kalkrika Gotland ingen större försurning.
Mer om kalksten: https://www.schoolido.se/a/geografi/bergarter-och-mineral
Mer om vittring: https://www.schoolido.se/a/kemi/vittring

2. Här hittar du information till din laboration
https://www.schoolido.se/a/kemi/indikator
https://www.schoolido.se/a/kemi/ph
https://www.schoolido.se/a/kemi/sur-neutral-basisk1
https://www.schoolido.se/a/kemi/den-naturvetenskapliga-metoden-kemi

3. Kanske att din lärare tänker på lut (=natriumhydroxid). Se mer här under"kemisk väg": http://www.dinbyggare.se/fargborttagning-metoder-som-gor-susen/
https://www.schoolido.se/a/kemi/bas

4. Dessa har en förmåga att ryka i luft. Till exempel koncentrerad saltsyra avger väteklorid som har en stickande lukt. Den fräter på andningsorganen om du andas in den. Alltså dumt :)
https://www.schoolido.se/a/kemi/starka-eller-svaga-baser-syror

Hjälpt detta dig?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Ja,tre har jag förståt men den första föståt jag inte riktigt,och vad är det som gör att några sjöar inte är påverkade?

Tack så mycket för hjälpen snälla men jag skulle bara behöva lite mer förklaring om den första.

Lärare

Hej igen!

Vad bra att du frågar igen när du inte förstår. Det är ju hela poängen att du ska förstå :)

1. Kalksten är basiskt. Är du osäker på vad det innebär kan du se mer om det här: https://www.schoolido.se/a/kemi/bas
Kanske har du sett den här vita bergarten någonstans? Så här kan det se ut på Gotland: https://img.schoolido.se/th/1280x720/mediabank/15/55b610e21f65d.jpg
Varför är då basisk bergart bra? Jo, när en syra (från försurningen) och en bas (från t.ex. kalkstenen) blandas sker en neutralisation. Det innebär att att syran och basen tar ut varandra och får ett pH-värde på ca.7. 
Mer om neutralistation och pH-värde hittar du här:https://www.schoolido.se/a/kemi/neutralisation
https://www.schoolido.se/a/kemi/ph

Förstod du bättre nu?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!