Frågor Kemi

1. Vad kallas Acetylen med ett annat namn och vad används det till?
2. Vad är en karboxylsyra och hur känner man igen den formen?
3. Din kompis ringer på sin mobil för att beställa hemgjord sprit varje helg. Hur kan du argumentera och förklara för hen att det inte är så lämpligt att köpa sprit från en vit Volvo Amazon (kallad fulbilen) varje helg.

Jag behöver ett motiverat svar på 3:an eftersom att jag inte kan svara på frågan med ett lämpligt svar. Tack på förhand

Lärare

Hej NutellaÄlskaren!

1. Etyn kallas också för acetylen. Det är en gas som när den blandas med syrgas blir mycket het och kan därför användas vid bland annat svetsning (dvs när man sätter ihop två metallbitar med hjälp av en het låga).

2. En karboxylsyra är ett kolväte där en eller flera karboxylgrupper (-COOH) har lagts till. Karboxylsyror är i oftast svaga syror och spelar en viktig roll i levande organismer. De har bland annat viktiga funktioner i ämnesomsättningen och det är lite mer avancerade varianter av karboxylsyror (så kallade aminosyror) som utgör byggstenarna för proteiner. Se bilden för några exempel på karboxylsyror och hur de ser ut. Ser du -COOH som sitter på varje molekyl? https://www.naturvetenskap.org/wp-content/uploads/2010/06/karboxysyror.png

3. Sådan sprit kan vara metanol och det kan man bli blind av eller dö. Här hittar du mer om metanol https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/alkohol1

Hjälpte detta dig vidare?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!