Istället för kvicksilver i batteri?!

Jag har en fråga från kemin som är "kvicksilver användes förr i batterier men inte nu, eftersom det är mycket giftigt. Ge ett förslag med hjälp av periodiska systemet på ett grundämne som man kan använda istället och förklara varför". Behöver hjälp med detta.

Lärare

Hej Hadvaar!

Vilken spännande fråga. För att kunna svara på den behöver du förkunskaper kring hur batterier fungerar samt om periodiska systemet. Har du det? Annars titta lite här först:
http://batteriforeningen.se/om-batterier/battericellens-uppbyggnad/
https://www.schoolido.se/a/periodiska-systemet/periodiska-systemet

Tänk att kvicksilver ska bytas ut till ett ämne med liknande egenskaper, men då så klart inte vara gifigt. Hur kan vi i periodiska systemet se om grundämnen har liknande egenskaper?
Jo det finns lite olika förslag. T.ex. metallerna runt ädelmetallerna (guld, silver, platina) har liknande egenskaper som t.ex. bra ledningsförmåga. Det betyder att metaller runt grupp 12 (här finns kvicksilver) och 11 liknar varandra i egenskap. https://www.schoolido.se/a/periodiska-systemet/grupp
Där finns t.ex. silver, kadmium (dock också miljöfarligt) och zink som kan användas istället. Även litium faktiskt i grupp 1 (alkalimetallerna, https://www.schoolido.se/a/periodiska-systemet/alkalimetall ) är en bra ersättare då den inte är en tungmetall och då inte heller giftig. Litium har ju bara 1 valenselektron vilket gör att den har hög reaktivitet. Litium är ju högt upp i grupp 1 också vilket gör att det är ett ämne som är mer stabilt än de övriga och därför är lättare att använda.

Hjälpte detta dig?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!