Magnesium i saltsyra

Om man har en bägare med saltsyra och stoppar ner en bit magnesium börjar magnesiumen fräta och försvinner.
Magnesium ligger långt bakom väte på elektrokemiska spänningsskalan. Men vad mer specifikt är det som händer?
Tar magnesium upp några elektroner? Som i andra fall ett ämne gör om det kommer i mot ett ädlare ämne i jonform.

Vore tacksam för hjälp

Lärare

Hej Sophia01!

Antar att du har gjort det här experimentet i skolan. Då såg du säkert att magnesiumbiten frätte ganska snabbt och kanske märkte du att det bildades en gas? Jag ska förklara lite mer av vad som händer kring det man ser men framförallt det man inte ser med blotta ögat.

Magnesium har atomnummer 12 ( https://www.schoolido.se/a/periodiska-systemet/vad-star-det-i-periodiska-systemet ). Det betyder att atomkärnan har laddningen +12 och att elektronskalen innehåller totalt 12 elektroner (-12). I det yttersta skalet finns 2 valenselektroner. Dessa elektroner befinner sig långt utanför den positiva kärnan och är därför svagt bunda. Magnesium har därför lätt för att bli av med sina två yttersta elektroner. Vätejoner och metalljoner har generellt ett underskott av elektroner. Därför tar dessa ämnen gärna upp elektroner från andra ämnen, t.ex. andra metaller. Vi säger att de reduceras eller är oxidationsmedel. Metaller har olika lätt för att lämna ifrån sig elektroner och bli joner. Ju svårare metallen har för att bli jon, desto ädlare är den.

Saltsyra, HCl, är en mycket stark syra. Det betyder att i en vattenlösning finns inga HCl-molekyler. Alla är uppdelade i $H^{+}$-joner och $Cl^{-}$-joner. När du lägger Mg-biten i saltsyran kommer Mg-atomerna i kontakt med $H^{+}$-jonerna. Då flyttar de yttersta elektronerna på varje Mg-atom över till $H^{+}$-jonerna. Elektroner kan nämligen inte vara fria utan ett annat ämne tar genast hand om dem. Mg vill bli av med elektroner för att uppnå ädelsgasstruktur (https://www.schoolido.se/a/periodiska-systemet/aedelgasstruktur ) och $H^{+}$ vill ha elektroner. Det är anledningen till att reakationen sker överhuvudtaget. Dessutom slår sig väteatomerna ihop två och två och bildar vätgasmolekyler, $H_{2}$. Du kan lätt testa om vätgas har frigjorts genom att du tar en liten mängd saltsyra i ett provrör, lägger ner en bit magnesium, håller för öppningen en kort stund, tänder en tändsticka och för mot provrörets mynning och då kommer du höra ett "poff". På så sätt har du påvisat att vätgas har frigjorts (kallas ibland för knallgasprovet https://www.youtube.com/watch?v=G_6T2oyl_Yc ).

I spänningsserien vet du kanske att metallerna är ordnade efter hur bra de är på att få andra ämnen att oxideras. En oädel metall som magnesium blir lätt av med sina elektroner. De oädla metallerna kallas också för vätedrivande metaller då de bildar salter tillsammans med syror samtidigt som vätgas frigörs. Saltet som bildas när magnesium stoppas ner i saltsyra är magnesiumklorid, $MgCl_{2}$. I lösningen är jonerna ($Mg^{2+}$ och $Cl^{-}$) fria från varandra men om du indunstar lösningen får du kristaller av saltet magnesiumklorid.

Reaktionsformel (https://www.schoolido.se/a/reaktion-forbranning/reaktionsformel ) ser ut så här för reaktion mellan magnesium och utspädd saltsyra:
$Mg +2H^{+}+2Cl^{-}\rightarrow Mg^{2+}+2Cl^{-}+H_{2}$

Förstod du allt?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Tack för hjälpen

Lärare

Trevligt att du tackar. Förstod du allt och hjälpte svaret dig?

Japp. Det hjälpte. Det var bra att du även tog med formeln för jag är lite osäker på dem men allt det andra var som jag misstänkte.

Tack igen

Lärare

Bra att höra! Lycka till med skolan och skriv gärna en fråga igen.

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!