H-person, Selma Lagerlöf

Hej i skolan skriver jag om Selma Lagerlöf och skulle behöva hjälp med:
hur hon påverkades av sin tid?
kontinuitet eller förändring vad bidrog hon till?
vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?

Hej engis, kul uppgift!

Selma Lagerlöf är en författare som på många sätt präglades av sin tid. Vi har ett sokratiskt samtal (en uppgift som går ut på att nå längre) kring Selmas författarskap. I länken här under hittar du en kort historia över Lagerlöfs liv, en relevant film och material att fördjupa dig i (om du vill såklart) :)

https://www.schoolido.se/a/lasa-texter-pa-svenska/sokratiskt-samtal-gosta-berlings-saga

Läs gärna mer på Selma Lagerlöf sällskapets hemsida: http://www.selmalagerlof.org/selma.php
Här kan du också se mer om Selma: http://www.marbacka.com/selma_lagerlof.php

Hoppas det hjälper dig vidare - hör av dig annars!

/Mattias på Schooldio

Vad ska jag svara på denna frågan? Vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?

Hej engis!

Bra fakta och viktiga punkter!

Du skulle kanske behöva putsa lite på det du har skrivit i texten här ovanför - det är ibland lite svårt att hänga med i meningsindelningen. Det är alltid viktigt att ha en tydlig struktur.

Du skriver till exempel såhär: "Böckerna översattes till många olika språk och böckerna har då medfört hur ett jämställt samhälle ska se ut."
Det blir lite svårt att hänga med! Kanske kan du vara extra tydlig med att översättningen av böckerna gjorde att tankar kring hur ett jämställt samhälle spreds i världen.

Frågan du ska besvara är "Vad bidrog Selma Lagerlöf till?" Se därför till att svara på just den frågan. Några saker du nämner är ju precis det! HUR bidrog hon till detta!

Du skriver också "Många upplever en lugn inom sig när de läser böcker." (här ska det vara ETT lugn) men frågan är om det här är något som Selma bidragit till? Hur tänker du här? Utveckla gärna!

Kanske behöver du också säga att Selma var homosexuell, nu står det direkt att det var svårt för henne. Kanske kan du också lägga till att hon har vunnit nobelpriset?

Försök att skriva all text i samma tempus - alltså tidsform. När man blandar olika tidsformer som nutid och dåtid blir det lite svårt att hänga med. Till exempel såhär "När Selma GICK i skolan GILLADE hon att läsa" istället för "När Selma GICK i skolan GILLAR hon att läsa" (Ser du skillnaden?) Se till att vara konsekvent - i din text här passar det bättre att skriva i dåtid eftersom det är saker som redan har hänt.

Läs hela texten högt - antigen för dig själv eller någon annan. Då hör du när meningarna inte riktigt hänger ihop.

Nu till din andra fråga! "Vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?"

Vilka av Selma Lagerlöfs tankar kring jämställdhet syns i våra dagar? Vågade kanske fler kvinnor ta plats när de märkte att hon kunde göra det? Här handlar det alltså om att dra dina egna slutsatser utifrån den fakta du presenterar i det första svaret.

Hoppas det var svar på din fråga - hör gärna av dig annars!

Mattias på Schoolido

Hej!
Dessa kunskapskrav jobbar vi mot i detta arbete:
-Du ska ha kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
-Du ska visa det genom underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
-Du ska kunna förklara hur människors villkor och värderinga kan ha påverkas av den tid de lever i.
-Du ska visa att du kan se hur förändring och kontinuitet fungerar genom att hänvisa till det förflutna och nuet.
-Du ska kunna använda historisk källmaterial för att underbygga slutsatser om människors levnadsvillkor samt föra underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
-I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor kan eleven använda historiska begrepp på ett fungerande sätt.

Jag har nu skrivit om Selma och undrar om ni kan kolla så att jag har utvecklat allt bra och att det når högre betyg för satsar mot ett A/B

1. Allmän fakta om Selma Lagerlöf:
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858. Hon föddes på Mårbacka gård i Östra Emtervik i Värmland. Hon var dotter till löjtnanten Erik Gustaf Lagerlöf och Louise Wallroth. Familjen bestod av sex barn och två vuxna.
Selma föddes med en höftskada. Hon var sjukling från barndomen och hon ägnade därför mycket tid till att läsa och studera. När hon kunde börja läsa vaknade lusten att skriva. När hon var sju år hade hon redan skrivit sin första bok och när hon blev 10 år läste hon ut hela bibeln. Selmas far var sjuk mycket sjuk vid den tiden och hon hoppades att Gud skulle göra han frisk om hon läste hela Bibeln. Fadren levde i 17 år till.
När hon var hemma fick hon och hennes syskon utbildning av doktorn som bodde i byn. Hon lärde sig både franska och engelska. Under de sista åren hon bodde hemma gjorde hon ett antal försök att skriva vers men som ändå inte gav något svar.
När hon vid 23 års ålder flyttade hemifrån skulle hon skaffa sig utbildningen hon behövde. Vid denna tidpunkt tar Selmas barndom slut men allt som skett under barndomen kom att påverka hennes skrivande. Efter ett års studier i Sjöbergs Lyceum, en flickskola i Stockholm fick hon behörighet till Högre lärarinneseminariet där hon var i tre år. 1885 då Semla var 27 år tog hon en tjänst som lärarinna vid en skola i Landskrona. Lärarinna Tjänsten tog mycket på hennes fritid och hon kunde inte ägna sig åt sitt författarskap.
Våren 1890 utannonserade tidningen “Idun” en tävling. Selma sände in dem fem första kapitlen av Ur Gösta Berlings saga. Hon vann tävlingen och väckte mycket uppmärksamhet hos många människor. Under denna perioden tog hon tjänstledigt från jobbet som lärarinna och gav ut Gösta Berlings Saga år 1891. Med hennes vilda fantasi hade hon diktat om händelser från 1830-talets Värmland och med kraftig uppfinningsförmåga skapat ett antal figurer från en tid tillbaka. Romanens mottagande fick en hårdare kritik än de första fem kapitlen som kom ut först. Boken sålde dåligt och hon kunde inte leva på det och då beslöt hon sig att gå tillbaka till sitt jobb.
Under några år gav hon inte ut något annat än några noveller för jultidningar. Gösta Berling började bli omtyckt i andra länder och då ljusnade det något för Selma. Hon gav Osynliga länkar som översattes till många olika språk. Några av dem är danska, holländska, tyska, finsk, franska, italienska, spanska, ryska och engelska. Selma fick ett understöd från kung Oskar ll och prinsen. Hon fick även ett litet bidrag från Svenska akademin och då beslutatde hon sig för att lämna tjänsten som lärarinna och satsa på författarskapet.
Hon gjorde en studieresa tillsammans med hennes väninna och författarinna till Italien. Hon gav ut fler romaner under kommande år. År 1897 flyttade Selma till Falun och bosatte sig där. Några år senare gjorde hon en resa till och denna gången var det till Orienten.
Selma har skrivit många böcker men en av alla böcker som många känner till är Nils Holgerssons resa. Både del 1 och 2 kom ut åren 1906-1907. Det är en bok för barn som handlar om Sverige.
År 1907 blev hon hedersdoktor vi Uppsala universitet. Året därpå kom En saga om en saga och andra sagor där hon bla. skriver om sitt eget genombrott som författare. (ska skriva när hon dog också)

2. Vad är Selma Lagerlöf känd för?:
Hon har och är en av de mesta omtyckta författarna. Selma är mest känd för alla böcker som hon har skrivit och nobelpriset.
År 1891 skrev Selma sin berömda bok Gösta Berlings saga och det tog tio år innan hon kunde försörja sig helt på sitt författarskap.
I hennes böcker framställde hon människor och deras känslor på ett sätt som fängslar och förundrar. Hon kunde få ihop en saga och en verklighet tillsamman till fantastiska historier som håller kvar läsaren genom spännande och dramatiska livsöden. Hennes budskap om medmänskligheten, fred och rättsinnighet mister inte sin betydelse. Hon skrev realistiska romaner och sagor med inslag av verklighet. Många av alla hennes böcker har blivit till svenska klassiker. Hennes böcker Nils Holgerssons underbara resa har översatts till omkring 60 språk och Gösta Berlings saga har översatts till drygt 50 språk.
Hon fick Nobelpriset i litteratur 1909 för boken Nils Holgerssons underbara resa. Det var första gången som en svensk fick Nobelpriset i litteratur och även första gången som en svensk kvinna fick priset överhuvudtaget. Hon hade varit nominerad flera gånger under de föregående åren men det hade motarbetats av Akademiens dåvarande ständige sekreterare Carl. Men året 1909 fick han tillslut se sig nedröstad av den majoritet av akademiledamöterna som ville tilldela henne priset.
Selma var den första kvinnan i Svenska akademin. För Selma Lagerlöf fanns kampen för kvinnans rätt i samhället med hela livet. Alla tillfällen som gavs försökte hon visa att en kvinna kan spela på samma bana som männen. I böckerna befolkade hon många starka kvinnor och deltog i kampen för kvinnans politiska rösträtt. I Stockholm 1911 vid Internationella rösträttskongressen höll hon talet Hem och Stat. Hon pratade om hur kvinnor genom tiderna så framgångsrikt har skapat och byggt upp hemmet och om hur männen byggt upp men hittills misskött sin skapelse, staten.

3. Hur påverkades Selma Lagerlöf av sin tid?:
När Selma var ung så föddes hon med en höftskada och när hon blev 3 år blev hennes ben förlamade och hon kommer att halta resten av sitt liv. När hon inte kan gå och blir mest sängliggande börjar hon att läsa böcker. Hennes intresse för att bli författare väcks då och hon börjar skriva böcker redan i ung ålder. När Selma lär sig av böcker hon läser så bestämmer sig Selma för att utbilda sig till lärare. Hon vill dela med sig av sin kunskap som hon har fått från alla böcker när hon läst. Hon utbildar sig och jobbar som lärarinna i ca. 10 år och sedan kan hon börja jobba som författare på heltid. När hennes första bok vinner en tävling startar hennes författarliv på riktigt. Om hon inte skulle vinna den tävlingen kanske hon inte skulle bli författare utan fortsatt på spåret som lärarinna. Hon fick ett litet bidrag av svenska akademien och då kunde hon verkligen göra det hon var bra på och gillade att ägna sig åt. Hon träffade en författare och hennes namn var Sophie Elkan. De gjorde studieresor tillsammans och där fick Selma inspiration till sina böcker. När många människor börjar tycka om hennes böcker och Selma börjar tjäna bra med pengar så köper hon tillbaka sitt föräldrahem Mårbacka året 1907. Det är den platsen där alla sagor berättades. Året 1909 får hon bekräftat att hon är en begåvad författare, hon får nämligen Nobelpriset i litteratur. Selma får sedan några år senare en plats i den svenska akademien.
Allt från hennes skada har påverkat hela hennes liv. Den tiden som hon levde i var det stora klasskillnader. Männen skulle vara ute och kriga medans kvinnorna tog hand om hemmen. Selma påverkades mycket av att hon var en tjej. Om hon skulle vara en kille skulle hon blivit uppvuxen på ett annat sätt och skulle inte blivit samma person som hon en gång i tiden var.

4. Kontinuitet eller förändring. Vad bidrog Selma Lagerlöf till?:
Selma bidrog till en stor förändring i världen. Alla böcker, klasskillnader och litteraturhistorien.
För många har böckerna hjälpt dem i framåt livet och vissa böcker som Selma skrev var tänkt till att användas i undervisningen i skolan. Många upplever en lugn inom sig när de läser böcker, att de kan slappna och lära sig nya saker. Selma vill ju nå ut till många olika sorters personer. Oavsett ålder, kön mm. Eftersom Selma också skrev om Värmland lärde sig många personer sig mer om just landskapet Värmland. Hon skrev även mycket om kvinnor i sina böcker och hur hon tycker att samhället ska se ut. Böckerna översattes till många olika språk så många människor kan ta del av hennes betydelsefulla böcker. Böckerna gjorde att tankar kring hur ett jämställt samhälle spreds över världen. Selma var som en kvinna skulle vara men när hon blev äldre och började inse hur indelningen i världen var. Selma bröt mot de förväntningar hon hade på sig som kvinna och blev en offentlig person. Genom sitt författarskap, genom politisk kamp för kvinnors rösträtt, för fred och för flyktingar.
Selma hjälpte poeten Nelly Sachs och hennes mamma att fly nazisterna och komma till Sverige 1940. Nelly blev även hon 20 år senare nobelpristagare i litteratur.
Selma var homosexuell och det har varit mycket svårt för Selma att leva öppet i kärleksrelationer med två kvinnor med tanke på hur lagar och alla normer kring kärlek och relationer såg ut i början av 1900-talet. Från året 1864 fram till 1944 var homosexuella handlingar förbjudet enligt svensk lag. Selma har varit med och visat att det inte är något fel oavsett bakgrund och vad man har för läggning.
Nobelpriset har gjort att Selma har bidragit till en stor förändring i samhället. Mycket om Nobelpriset tog jag upp om vad Selma är känd för.
Det har visat att en kvinna kan få belönas, att det inte bara är män som kan allting.
Mycket av vad hon tycker och det hon har uttryckt sig har påverkat världen hela vägen fram tills idag…

5. Vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?:
Precis som jag sa i frågan innan så har hon bidragit med en förändring i samhället både då men även ända tills idag.
Nobelpriset har betytt väldigt mycket för eftervärlden och även klasskillnaderna. Mycket med nobelpriset har visat att en kvinna kan få nobelpriset. Hon var den första och efter henne har många kvinnor fått nobelpriset. Idag får både kvinnor och män.
Selma var homosexuell och det har inte varit accepterade när hon levde. Men när hon insåg att det var uppdelat så i samhället så ville hon visa att man får göra som man själv vill. Genom att visa att hon var homosexuell så har hon fått fler att vara det och våga visa det för samhället. Många såg upp till henne eftersom hon är och var väldigt känd. När de såg att hon visade sina känslor så vågade fler personer att visa sina. Idag finns det många som är homosexuella och det är inte något fel idag. Men i hennes tid var det inte rätt, man bröt mot lagen då.
Än idag så forskar många om henne. De hittar nya spår och söker än idag där hon bodde och om hennes liv. Det finns även föreläsningar om henne som många går på för att få lära sig mycket om henne. Hon är en person som nästan alla i samhället behöver veta lite om henne. Hon har verkligen bidragit med mycket bra till samhället. Det hör lite till allmänbildningen.
Varje människa som gör en liten förändring gör så att samhället utvecklas. Om ingen skulle göra någon förändring utan bara skulle göra det som man alltid har gjort skulle inte våran ha förändrat något och det är inte roligt att ha samma hela tiden. Alla som sitter här inne har gjort någon lite förändring i samhället även om man inte är medveten om det själv.

Jag ska även skriva om olika källor men måste få svar från de olika hemsidorna. Skulle behöva hjälp ganska snabbt för det ska vara inne snart...

Lärare

Hej!
Mattias bad mig titta om jag kanske kan ge dig något ytterligare kring Selma.
Du har med mycket i din text. Kvalitativt är den redan bra, men den är ganska berättande. Om du ska vara säker på att få ett högre betyg ska du på ett tydligare sätt visa när du går från beskrivning/berättelse till förklaring eller när du lyfter blicken och pekar på viktiga saker.
Det här betyder att lite för mycket av din text ligger för nära den text där du fått informationen ifrån.
Några möjliga saker (flera av dessa har du på olika sätt med men jag försöker gör någon tanke lite tydligare här):
- Selma var paradoxalt nog både en produkt av sin tid och någon som genom sitt liv och sina handlingar pekade mot att tiderna höll på att förändras.
o Hon bar med sig gamla traditioner och berättartraditioner. Berättelsernas strukturer är igenkännbara, vilket är en förklaring att de fungera så bara. Hon bemästrar en gammal berättartradition väl, kanske bäst, det är innehållet i texterna som är nytt. m Hon representerar både kontinuitet och förändring.
o Samtidigt bröt hon ny mark. Hon bröt ny mark bara genom att vara en kvinna som skrev dessa fantastiska historier, en av de skickligaste berättare vi haft, nobelpristagare som visste att hon skulle få priset och själv skrev till akademin att nu var det dags.
o Förebild för 1000-tals kvinnor att våga kliva fram.
o En feminist innan ordet ens hade börjat användas.
o De som kunde läsa mellan raderna såg också att hon representerade något nytt i sin syn på starka kvinnor och även relationer mellan kvinnor (dock aldrig klart uttalat).
o Genom att hennes texter var så läsbara och innehöll så mycket allmänbildning bidrog hon också till ökad läskunnighet och höjd bildningsnivå, inte minst den geografiska , genom Nils Holgerssons resor.
o 10 000- tals unga lärde sig läsa med hjälp av Selma.
o Att vara handikappad på den tiden innebar ofta att man blev stigmatiserand (utfryst) och antagligen var hon en förebild även här. Och visade att det går…. Även om man var krymplig

Hej nu har jag ändrat lite och undrar om någon kan hjälpa mig och kolla om jag når dessa krav nu:
-Du ska ha kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
-Du ska visa det genom underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
-Du ska kunna förklara hur människors villkor och värderinga kan ha påverkas av den tid de lever i.
-Du ska visa att du kan se hur förändring och kontinuitet fungerar genom att hänvisa till det förflutna och nuet.
-Du ska kunna använda historisk källmaterial för att underbygga slutsatser om människors levnadsvillkor samt föra underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
-I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor kan eleven använda historiska begrepp på ett fungerande sätt.

Jag vill gärna nå ett A på denna uppgiften och därför vill jag gärna ha hjälp, kan ni skriva om jag kan ta bort något eller om jag ska lägga till något. Jag får inte prata mer än 10 minuter och nu är det 12 minuter och 28 sekunder. Här kommer frågor och svar, svarar jag bra på allt?

Allmän fakta om Selma Lagerlöf:
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858. Hon föddes på en herrgård i Mårbacka gård i Östra Emtervik i Värmland. Hon var dotter till löjtnanten Erik Gustaf Lagerlöf och Louise Wallroth. Familjen bestod av sex barn och två vuxna. Selmas far var alkoholist och hade svårt med ekonomin och Mårbacka.
Selma föddes med en höftskada. Hon var sjukling från barndomen och hon ägnade därför mycket tid till att läsa och studera. När hon kunde börja läsa vaknade lusten att skriva. När hon var sju år hade hon redan skrivit sin första bok och när hon blev 10 år läste hon ut hela bibeln. Selmas far var sjuk mycket sjuk vid den tiden och hon hoppades att Gud skulle göra han frisk om hon läste hela Bibeln. Fadren levde i 17 år till. När fadern dog var Selmas barndomshem tvungen att säljas.
När hon var hemma fick hon och hennes syskon utbildning av doktorn som bodde i byn. Hon lärde sig både franska och engelska. Selma var ett begåvat barn. Hon var väldigt tyst och stillsam men det berodde på hennes höftskada. När hon var 12 år började hon att skriva. Under de sista åren hon bodde hemma gjorde hon ett antal försök att skriva vers men som ändå inte gav något svar. Selma gjorde sitt första framträdande på ett bröllop, där var hon brudtärna och höll ett tal på en vers. Många tyckte hon var duktig och hon blev inspirerad av att fortsätta.
När hon vid 23 års ålder flyttade hemifrån skulle hon skaffa sig utbildningen hon behövde. Selmas far var emot det och ville att hon skulle flytta hem igen. Vid denna tidpunkt tar Selmas barndom slut men allt som skett under barndomen kom att påverka hennes skrivande.
En torsdag kväll året 1940 satt Selma med sin syster hemma på Mårbacka som hon hade köpt tillbaka. På natten blev hon mycket sjuk och en vecka senare dog hon pga. en hjärtblödning och lunginflammation. Hon blev 81 år och dog den 16 mars.


Vad är Selma Lagerlöf känd för?:
Hon har och är en av de mesta omtyckta författarna. Selma är mest känd för alla böcker som hon har skrivit och nobelpriset.
År 1891 skrev Selma sin berömda bok Gösta Berlings saga och det tog tio år innan hon kunde försörja sig helt på sitt författarskap.
I hennes böcker framställde hon människor och deras känslor på ett sätt som fängslar och förundrar. Hon kunde få ihop en saga och en verklighet tillsammans till fantastiska historier som håller kvar läsaren genom spännande och dramatiska livsöden. Hennes budskap om medmänskligheten, fred och rättsinnighet mister inte sin betydelse. Hon skrev realistiska romaner och sagor med inslag av verklighet. Många av alla hennes böcker har blivit till svenska klassiker. De som kunde läsa mellan raderna såg också att hon representerade något nytt i sin syn på starka kvinnor och även relationer mellan kvinnor.
Hennes böcker Nils Holgerssons underbara resa har översatts till omkring 60 språk och Gösta Berlings saga har översatts till drygt 50 språk.
Hon fick Nobelpriset i litteratur 1909 för boken Nils Holgerssons underbara resa. Det var första gången som en svensk fick Nobelpriset i litteratur och även första gången som en svensk kvinna fick priset överhuvudtaget. Hon hade varit nominerad flera gånger under de föregående åren men det hade motarbetats av Akademiens dåvarande ständige sekreterare Carl. Men året 1909 fick han tillslut se sig nedröstad av den majoritet av akademiledamöterna som ville tilldela henne priset.
Selma var den första kvinnan i Svenska akademin. För Selma Lagerlöf fanns kampen för kvinnans rätt i samhället med hela livet. Alla tillfällen som gavs försökte hon visa att en kvinna kan spela på samma bana som männen. I böckerna befolkade hon många starka kvinnor och deltog i kampen för kvinnans politiska rösträtt. I Stockholm 1911 vid Internationella rösträttskongressen höll hon talet Hem och Stat. Hon pratade om hur kvinnor genom tiderna så framgångsrikt har skapat och byggt upp hemmet och om hur männen byggt upp men hittills misskött sin skapelse, staten.


Hur påverkades Selma Lagerlöf av sin tid?:
Selma var paradoxalt nog både en produkt av sin tid och någon som genom sitt liv och sina handlingar pekade mot att tiderna höll på att förändras.
När Selma var ung så föddes hon med en höftskada och när hon blev 3 år blev hennes ben förlamade och hon kommer att halta resten av sitt liv. När hon inte kan gå och blir mest sängliggande börjar hon att läsa böcker. Selmas farmor läste mycket för Selma och det gjorde att hon fick höra många berättelser. När Selma var 5 år dog hennes farmor och hon blev väldigt ledsen. I hennes böcker har hon skrivit mycket om sin farmor. Att vara handikapp på den tiden innebar ofta att man blev stigmatiserad men det stoppade inte Selma. Hennes intresse för att bli författare väcks när hon hör berättelser och börjar skriva. Hon börjar skriva böcker redan i ung ålder. När Selma lär sig av böcker hon läser så bestämmer sig Selma för att utbilda sig till lärare. Hon vill dela med sig av sin kunskap som hon har fått från alla böcker när hon läst.
Hon utbildar sig och jobbar som lärarinna i ca. 10 år. Hon jobbar på en skolan endast för tjejer. Lärarinna Tjänsten tar mycket tid på hennes fritid men så fort hade tid över skrev och läste hon böcker. Hon skickar in fem kapitel ur en av sina böcker och vinner tävlingen. Det var fem kapitel ur boken Gösta Berlings sagor. Hon väckte mycket uppmärksamhet hos många människor. Under denna perioden tog hon tjänstledigt från jobbet som lärarinna och gav ut Gösta Berlings Saga år 1891. Efter ett tag blir boken populär utomlands och då kan hon börja jobba som författare på heltid. Hon fick ett litet bidrag från Oskar ll och prinsen även från Svenska akademin. Då kunde hon använda dessa pengar och göra det som hon drömt om sedan i ung ålder.
Om hon inte skulle vinna den tävlingen kanske hon inte skulle bli författare utan fortsatt på spåret som lärarinna. Hon träffade en författare och hennes namn var Sophie Elkan. De gjorde studieresor tillsammans och där fick Selma inspiration till sina böcker. Det som många inte visste var att Sophie och Selma hade känslor för varandra och det påverkade Selmas skrivande i böcker och synen som många hade på hennes. Eftersom det var förbjudet att var kär i samma kön så blev det väldigt speciellt, hon kunde inte leva lika öppet med sin kärleksrelation. Selma träffa även sina andra kärlek som hette Valborg Olander. Även hon var lärarinna och i breven de skickar till varandra beskriver de hur mycket de tycker om varandra. När många människor börjar tycka om hennes böcker och Selma börjar tjäna bra med pengar så köper hon tillbaka sitt föräldrahem Mårbacka året 1907. Det är den platsen där alla sagor berättades. Året 1909 får hon bekräftat att hon är en begåvad författare, hon får nämligen Nobelpriset i litteratur. Selma får sedan några år senare en plats i den svenska akademien.
Allt från hennes skada har påverkat hela hennes liv. Den tiden som hon levde i var det stora klasskillnader. Männen skulle vara ute och kriga medans kvinnorna tog hand om hemmen. Selma påverkades mycket av att hon var en tjej. Om hon skulle vara en kille skulle hon blivit uppvuxen på ett annat sätt och skulle inte blivit samma person som hon en gång i tiden var.
Ska jag skriva något om det eller bara nämna att hon bröt mark? o Samtidigt bröt hon ny mark. Hon bröt ny mark bara genom att vara en kvinna som skrev dessa fantastiska historier, en av de skickligaste berättare vi haft, nobelpristagare som visste att hon skulle få priset och själv skrev till akademin att nu var det dags.

Kontinuitet eller förändring. Vad bidrog Selma Lagerlöf till?:
Det beror på vilket perspektiv man ser det på. Hon har bidragit till både kontinuitet och förändring.
Selma bidrog till en stor förändring i världen. Alla böcker, klasskillnader och litteraturhistorien.
För många har böckerna hjälpt dem i framåt livet och vissa böcker som Selma skrev var tänkt till att användas i undervisningen i skolan. Många upplever en lugn inom sig när de läser böcker, att de kan slappna och lära sig nya saker. Selma vill ju nå ut till många olika sorters personer. Oavsett ålder, kön mm. Eftersom Selma också skrev om Värmland lärde sig många personer sig mer om just landskapet Värmland. Hon skrev även mycket om kvinnor i sina böcker och hur hon tycker att samhället ska se ut. Böckerna översattes till många olika språk så många människor kan ta del av hennes betydelsefulla böcker. Böckerna gjorde att tankar kring hur ett jämställt samhälle spreds över världen.
Hon bar med sig gamla traditioner och berättartraditioner. Berättelsernas strukturer är igenkännbara, vilket är en förklaring att det fungerar så bara. Hon bemästrar en gammal berättartradition väl, kanske bäst, det är innehållet i texterna som är nytt. Hon representerar både kontinuitet och förändring.
Selma var som en kvinna skulle vara men när hon blev äldre och började inse hur indelningen i världen var. Selma bröt mot de förväntningar hon hade på sig som kvinna och blev en offentlig person. Genom sitt författarskap, genom politisk kamp för kvinnors rösträtt, för fred och för flyktingar.
Selma hjälpte poeten Nelly Sachs och hennes mamma att fly nazisterna och komma till Sverige 1940. Nelly blev även hon 20 år senare nobelpristagare i litteratur.
Selma var en feminist innan ordet ens hade börjat användas. Selma var homosexuell och det har varit mycket svårt för Selma att leva öppet i kärleksrelationer med två kvinnor med tanke på hur lagar och alla normer kring kärlek och relationer såg ut i början av 1900-talet. Från året 1864 fram till 1944 var homosexuella handlingar förbjudet enligt svensk lag. Selma har varit med och visat att det inte är något fel oavsett bakgrund och vad man har för sexuell läggning. Hon var förebild för 1000-tals kvinnor att våga kliva fram i samhället.
Nobelpriset har gjort att Selma har bidragit till en stor förändring i samhället. Mycket om Nobelpriset tog jag upp om vad Selma är känd för.
Det har visat att en kvinna kan få belönas, att det inte bara är män som kan allting.
Mycket av vad hon tycker och det hon har uttryckt sig har påverkat världen hela vägen fram tills idag…

Vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?:
Precis som jag sa i frågan innan så har hon bidragit med en förändring i samhället både då men även ända tills idag.
Nobelpriset har betytt väldigt mycket för eftervärlden och även klasskillnaderna. Mycket med nobelpriset har visat att en kvinna kan få nobelpriset. Hon var den första och efter henne har många kvinnor fått nobelpriset. Idag får både kvinnor och män.
Selma var homosexuell och det var inte accepterat när hon levde. Men när hon insåg att det var uppdelat så i samhället så ville hon visa att man får göra som man själv vill. Genom att visa att hon var homosexuell så har hon fått fler att vara det och våga visa det för samhället. Många såg upp till henne eftersom hon är och var väldigt känd. När de såg att hon visade sina känslor så vågade fler personer att visa sina. Idag finns det många som är homosexuella och det är inte något fel idag. Men i hennes tid var det inte rätt, man bröt mot lagen då.
Att vara handikappad blev man ofta stigmatiserad. Idag är hon en förebild för många som är handikappade. Hon visade att det går, även om man är krympling.
Än idag så forskar många om henne och det har lett till att fler fått jobb. De hittar nya spår och söker än idag där hon bodde och om hennes liv. Det finns även föreläsningar om henne som många går på för att få lära sig mycket om henne. Det finns ett museum om henne som många böcker. Hon är en person som nästan alla i samhället behöver veta lite om henne. Genom att hennes texter var så läsbara och innehöll så mycket allmänbildning bidrog hon också till ökad läskunnighet och bildningsnivå, inte minst den geografisk genom Nils Holgerssons resor. 10 000-tals unga lärde sig läsa med hjälp av Selma. Hon har verkligen bidragit med mycket bra till samhället. Det hör till allmänbildningen att känna till henne.
Varje människa som gör en liten förändring gör så att samhället utvecklas. Om ingen skulle göra någon förändring så skulle inte världen utvecklas.

Använda källor, dess trovärdighet och relevans:
Jag har använt mig av historiesajten och sidan marbacka.com. Dessa två sidor känns mest pålitliga bla. för att historiesajten har vi jobbat med innan i skolan och marbacka.com skriver bara om Selma.


Historiesajten: Det är en privatperson som driver sidan utöver sitt vanliga jobb. Hon beskriver sig själv på sidan och om hennes intresse för historia. Att intresset för släktforskning också har följt henne. Texterna som är skrivna har Nina Ringbom själv skrivit. Man kan kontakta Nina och jag har själv gjort det för att fråga henne några frågor. Man kan maila henne via historiersajten@gmail.com. Det finns information som rör historia i tidsperioden 1500-talet och framåt till den sk. nya tiden. Sidan är skapad precis som jag sade innan att Nina är intresserad om historia. Hon skriver på sidan helt gratis och får inga pengar för det. Varför hon skriver ute på nätet är för att hon vill dela med sig av fakta som hon själv hittar och skriver själv. Många ungdomar använder hennes sida till sitt skolarbete precis som jag. Informationen som jag hittar på hemsidan känns pålitlig. Eftersom jag har kollat på andra sidor så stämmer informationen med de andra sidor. Hon har fått fakta från olika sidor på nätet som hon har länkat i slutet av varje sida och så har hon även fått mycket fakta från olika böcker. Länkar är längst ner på sidan därifrån som hon hittat informationen till just den händelse eller person. Informationen har hon skrivit med egna ord. Eftersom jag bara använde sidan för att kolla om Selma Lagerlöf så är informationen om henne inte uppdaterad på några år. Selma finns inte längre och därför finns ingen ny information om henne.


Marbacka.com: Kontaktade även denna sida och de säger om jag har tagit information från deras hemsida så kan man lita på den. Det är officiellt Mårabackastiftelsen som står bakom hela hemsidan. På hemsidan finns kontaktuppgifter men jag kontaktade dem på info@marbacka.com. Texterna är skrivna av deras chefsguide, någon i deras organisation eller av Lena Gynnemo. Det kan vara forskare eller ledamöter i Selma Lagerlöf-sällskapet t ex. Det är bra att man kan kontakta dem för att verifiera informationen. På hemsidan sätts vanligtvis inte ut namn efter artiklar förutom när de länkar till någon extern artikel från t ex. någon tidning. Det görs ofta på deras facebooksida och när det görs så bedömer de att innehållet är intressant och relevant. Ibland kan det ju vara en debattartikel, och då framgår det av artikeln och då är den också underskriven. Hemsidan vänder sig till alla som är intresserade av Selma Lagerlöf och även vill besöka hennes hem på Mårbacka. De vill presenteras men de vill även få folk att komma dit. De är inte ett vinstdrivande företag utan ett museum med utställningar, trädgård och en del barnaktiviteter. De vill också få in pengar på deras aktiviteter men de är en privat stiftelse så får de inte några bidrag. På sidan är det fakta och den verkar pålitlig. Speciellt eftersom dem bara håller på med frågor kring Selma. Informationen stämmer om jag jämför med andra sidor men här känns informationen bättre. Hemsidan uppdatera kontinuerligt men basinformation som inte förändras ligger kvar. Länkarna ska fungera och om de inte gör det så kan man kontakta dem så fixar dem det.

Behöver hjälp ganska snabbt! Tack!

Svarar jag bra på frågorna, undrar speciellt över frågan hur hon påverkades av sin tid. Men även de andra frågorna!

På den frågan så skriver jag mycket fakta, vad jag ska skriva mer. Tänka mer från olika perspektiv.

Lärare

Hej
Betyg kan vi inte sätta eller ens säga vad dit arbete motsvarar. Det är din lärare som gör.
Men du har gjort ett riktigt bra arbete nu. På några ställen ”hoppar” språket till och det blir lite svårt att följa vad du menar.
Generellt skulle då lite fler ställen kanna ha tänkt mer typ: nu har jag berättat det här och det här om Selma: vad innebär det för framtiden, vilka konsekvenser får det, vad kan vi idag tänka kring det osv.

Allmän fakta om Selma Lagerlöf:
Uppväxt på herrgård, någon form av överklass som dock inte var så rika. Gör hennes sociala bakgrund tydligare.
Blev lärarinna mot faders vilja.
Hon är faktiskt släkt med två stora svenska diktare, Esaias Tegner och Erik Gustaf Geiejer
När hon nu läste Bibeln vad kan det ha betytt …
Man lärde sig om hela Sveriges geografi och kultur

Okej men hur ska jag skriva på hur Selma påverkades av den tiden hon levde i? Jag har mest skrivit fakta men kan jag lägga till något, något som inte bara rakt skriven fakta?

Lärare

Du har redan gjort det. Men det handlar saker som att hon påverkades av under den tid hon levde. Gamla skrivtraditioner, berättartraditioner, samhällets social system syns också i hennes texter, traditionella kulturella bilder och värderingar finns i hennes texter samtidigt som hon bryter ny mark, bibeln, synen på sex och kvinnor.
Den tid hon levde i hade en mycket sträng och begränsande syn på kvinnors sexualitet, den skulle inte finnas. För att inte tala om kvinnlig homosexualitet. I viss mån anpassar sig Selma till detta och talar om dessa saker indirekt men kommer ändå att bidra till en förändrad syn på lång sikt.

Hej ser detta bra ut nu?

Allmän fakta om Selma Lagerlöf


Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858. Hon föddes på en herrgård i Mårbacka gård i Östra Emtervik i Värmland. Hon levde i en form av överklass dock var inte familjen så rika. Hon var dotter till löjtnanten Erik Gustaf Lagerlöf och Louise Wallroth. Familjen bestod av sex barn och två vuxna. Selmas far var alkoholist och hade svårt med ekonomin.
Selma föddes med en höftskada. Hon var sjukling från barndomen och hon ägnade därför mycket tid till att läsa och studera. När hon kunde börja läsa vaknade lusten att skriva. När hon var sju år hade hon redan skrivit sin första bok och när hon blev 10 år läste hon ut hela bibeln. Selmas far var mycket sjuk vid den tiden och hon hoppades att Gud skulle göra honom frisk om hon läste hela Bibeln. Fadern levde i 17 år till efter att hon började läsa bibeln. När fadern dog var Selmas barndomshem tvunget att säljas.
Hon gick inte i skolan utan fick utbildning av doktorn i byn. Selma var ett begåvat barn. Hon var väldigt tyst och stillsam men det berodde på hennes höftskada. Selma gjorde sitt första framträdande på ett bröllop där var hon brudtärna och höll ett tal på vers. Många tyckte hon var duktig och hon blev inspirerad av att fortsätta.
När hon vid 23 års ålder flyttade hemifrån skulle hon skaffa sig utbildningen hon behövde. Selmas far var emot det. Vid denna tidpunkt tar Selmas barndom slut men allt som skett under barndomen kom att påverka hennes skrivande.
Selma blev 81 år och dog den 16 mars 1940.

Vad är Selma Lagerlöf känd för?


Selma var och är en av de mest omtyckta författarna i Sveriges historia. Selma är mest känd för alla böcker som hon har skrivit och att hon fått nobelpriset.
År 1891 skrev Selma sin berömda bok Gösta Berlings saga.
I hennes böcker framställde hon människor och deras känslor på ett sätt som fängslar och förundrar. Hon kunde få ihop en saga och en verklighet tillsammans till fantastiska historier som håller kvar läsaren genom spännande och dramatiska livsöden. Hennes budskap om medmänskligheten, fred och rättsinnighet mister inte sin betydelse. Många av alla hennes böcker har blivit till svenska klassiker. De som kunde läsa mellan raderna såg också att hon representerade något nytt i sin syn på starka kvinnor och även relationer mellan kvinnor.
Hennes böcker Nils Holgerssons underbara resa har översatts till omkring 60 språk och Gösta Berlings saga har översatts till drygt 50 språk.
Hon fick Nobelpriset i litteratur 1909 för boken Nils Holgerssons underbara resa. Det var första gången som en svensk fick Nobelpriset i litteratur och även första gången som en kvinna fick priset. Selma var den första kvinnan i Svenska akademin. I böckerna befolkade hon många starka kvinnor och deltog i kampen för kvinnans politiska rösträtt. I Stockholm 1911 vid Internationella rösträttskongressen höll hon talet Hem och Stat. Hon pratade om hur kvinnor genom tiderna så framgångsrikt har skapat och byggt upp hemmet och om hur männen byggt upp men hittills misskött sin skapelse, staten.

Hur påverkades Selma Lagerlöf av sin tid?


Selma var paradoxalt nog både en produkt av sin tid och någon som genom sitt liv och sina handlingar pekade mot att tiderna höll på att förändras.
Selma föddes med en höftskada och när hon blev 3 år blev hennes ben förlamade och hon haltade resten av sitt liv. Eftersom hon inte kunde gå blev hon mest sängliggande, hon började att läsa böcker. Här väcktes hennes intresse för böcker och skrivande. Selmas farmor läste mycket för Selma och det gjorde att hon fick höra många berättelser. När Selma var 5 år dog hennes farmor och hon blev väldigt ledsen. I hennes böcker har hon skrivit mycket om sin farmor. Att vara handikapp på den tiden innebar ofta att man blev stigmatiserad (utfryst) men det stoppade inte Selma. Hennes intresse för att bli författare väcktes när hon hörde berättelser och hon började skriva. Hon började skriva böcker redan i ung ålder. Selma bestämde sig för att bli lärare. Hon ville dela med sig av sin kunskap som hon har fått från alla böcker hon läst.
Hon utbildade sig och jobbade som lärarinna i ca. 10 år. Hon jobbade på en skolan endast för tjejer. På den tiden tyckte man inte att flickor skulle gå i skolan men det var ju det Selma stred för att alla oavsett kön skulle få utbilda sig. Lärarinna tjänsten tog mycket av hennes fritid men så fort hon hade tid över skrev och läste hon böcker. Hon skickade in fem kapitel ur en av sina böcker och vann en tävling. Det var fem kapitel ur boken Gösta Berlings sagor. Hon väckte mycket uppmärksamhet hos många människor. Under denna perioden tog hon tjänstledigt från jobbet som lärarinna och gav ut Gösta Berlings Saga år 1891. Efter ett tag blev boken populär utomlands och då kunde hon börja jobba som författare på heltid. Hon fick ett litet bidrag från Oskar ll och prinsen även från Svenska akademin. Hon kunde använda pengarna och göra det som hon drömt om sedan ung ålder. Om hon inte hade vunnit tävlingen kanske hon inte skulle bli författare utan fortsatt på spåret som lärarinna.


Hon träffade en författare och hennes namn var Sophie Elkan. De gjorde studieresor tillsammans och där fick Selma inspiration till sina böcker. Det som många inte visste var att Sophie och Selma hade känslor för varandra. Eftersom det var förbjudet att var kär i samma kön så blev det väldigt speciellt, hon kunde inte leva lika öppet med sin kärleksrelation. I Selmas skrivande berättade hon indirekt om homosexualliteten vilket kommer bidra med en förändrad bild men på lång sikt.
Selma träffade även sin andra kärlek som hette Valborg Olander. Även hon var lärarinna och i breven de skickar till varandra beskriver de hur mycket de tycker om varandra.
När många människor började tycka om hennes böcker och hon tjänade bra med pengar så köpte hon tillbaka sitt föräldrahem Mårbacka året 1907. Det är den platsen där alla sagor berättades. Året 1909 får hon bekräftat att hon är en begåvad författare, hon får nämligen Nobelpriset i litteratur. Selma får några år senare en plats i den svenska akademien.


Allt från hennes skada har påverkat hela hennes liv. Om hon inte skulle blivit sängliggande i ung ålder kanske hon skulle blivit en helt annan person. Selma levde under första världskriget, mellankrigstiden och början av andra världskriget. Under den tiden var det stora klasskillnader. Männen skulle vara ute och kriga medans kvinnorna tog hand om hemmen. Selma påverkades mycket av att hon var en tjej. Hur? Om hon skulle vara en kille skulle hon fått en annan uppväxt och skulle inte blivit samma person som hon var.

Från året 1864 fram till 1944 var homosexuella handlingar förbjudet enligt svensk lag.

Kontinuitet eller förändring. Vad bidrog Selma Lagerlöf till?


Det beror på vilket perspektiv man ser det på. Hon har bidragit till både kontinuitet och förändring.
Selma bidrog till en stor förändring i världen. Alla böcker, klasskillnader och litteraturhistorien.
Vissa böcker som Selma skrev var tänkta att användas i undervisningen i skolan. Selma ville nå ut till många sorters personer. Eftersom Selma också skrev om Värmland lärde sig många personer sig mer om just landskapet Värmland. Hon skrev mycket om kvinnor i sina böcker och hur hon tyckte att samhället skulle se ut. Böckerna översattes till många olika språk så många människor kunde ta del av hennes betydelsefulla böcker. Böckerna gjorde att tankar kring hur ett jämställt samhälle borde se ut spreds över världen.
Berättelsernas strukturer är igenkännbara, vilket är en förklaring att det fungerar så bara. Hon bemästrar en gammal berättartradition väl, kanske bäst, det är innehållet i texterna som är nytt. Hon representerar både kontinuitet och förändring.
När Selma blev äldre började hon inse hur könsindelningen i världen var så bröt hon mot de förväntningar hon hade på sig som kvinna. Hon blev en offentlig person. Hon använde sitt författarskap för att nå fram med sin politiska kamp för kvinnors rösträtt, för fred och för flyktingar.
Selma hjälpte poeten Nelly Sachs och hennes mamma att fly nazisterna och komma till Sverige 1940. Nelly blev även hon 20 år senare nobelpristagare i litteratur.
Selma var en feminist innan ordet ens hade börjat användas. Selma var homosexuell, jag har förklarat mer om det innan. Hon var förebild för 1000-tals kvinnor att våga kliva fram som homosexuella i samhället vilket bidrog till en förändring.
Nobelpriset har gjort att Selma har bidragit till en stor förändring i samhället. Mycket om Nobelpriset tog jag upp om vad Selma är känd för.

Vilken betydelse har händelserna för eftervärlden?


Allt som Selma har gjort har en betydelse fram tills idag.
Nobelpriset har betytt mycket för eftervärlden. Hon har visat att en kvinna kan få nobelpriset även om man är handikappad eller homosexuell. Hon var den första och efter henne har många kvinnor fått nobelpriset.
Selma var homosexuell och det var inte accepterat när hon levde utan man bröt mot lagen om man levde som homosexuell. Man kunde få som straff att sitta i fängelse i två år men Selma klarade sig ifrån att få straff. Hon visade att hon var homosexuell och fick fler i samhället att våga visa det. Många såg upp till henne eftersom hon var känd. Idag är det inget fel att vara homosexuell.


Att vara handikappad innebar ofta att man blev stigmatiserad. Idag är hon en förebild för många som är handikappade.
Än idag så forskar många om henne och det har lett till att fler fått jobb. Det finns föreläsningar om henne som intresserar många. Det finns ett museum om henne och många böcker. Det hör till allmänbildningen att känna till Selma. Genom att hennes texter var så läsbara och innehöll så mycket allmänbildning bidrog hon också till ökad läskunnighet och bildningsnivå, inte minst den geografisk genom Nils Holgerssons resor. 10 000-tals unga lärde sig läsa med hjälp av Selma. Hon har verkligen bidragit med mycket bra till samhället.

Använda källor, dess trovärdighet och relevans


Jag har använt mig av historiesajten och sidan marbacka.com. Dessa två sidor känns mest pålitliga bla. för att historiesajten har vi jobbat med i skolan och marbacka.com skriver bara om Selma. Jag litar på dessa källor eftersom båda ger ut information om hemsidan. När jag kontaktar dem svarar de och förklarar bra. Jag jämför med andra sidor för att vara källkritisk och då anser jag att källorna är bra. Båda sidorna skriver på ett sätt som håller kvar läsaren och man förstår innehållet. Sidorna är till för både barn, ungdomar och vuxna.


Historiesajten: Sidan är skapad av Nina Ringbom som är en privatperson som driver sidan utöver sitt vanliga jobb. Hon beskriver sig själv på sidan och sitt intresse för historia. Texterna är skrivna av Nina själv som delar med sig av fakta som hon själv har hittat. Man kan kontakta henne för att ställa frågor och det har jag gjort. Man kan maila henne via historiersajten@gmail.com. Hon skriver på sidan helt gratis och får inga pengar för det. Många ungdomar använder hennes sida till sitt skolarbete precis som jag. Informationen som jag hittar på hemsidan känns pålitlig eftersom jag läst på olika sidor så stämmer informationen med de andra sidorna. Hon har fått fakta från olika sidor på nätet som hon har länkat till i slutet av varje sida och så har hon även fått mycket fakta från olika böcker. Jag använde bara sidan för ren fakta om Selma Lagerlöf. Sidan är inte uppdaterad på några år då Selma finns inte längre och därför finns ingen ny information om henne.

Marbacka.com: Kontaktade även denna sida och de säger att om jag har tagit information från deras hemsida så kan man lita på den. Det är officiellt Mårabackastiftelsen som står bakom hemsidan. På hemsidan finns kontaktuppgifter, jag kontaktade dem på info@marbacka.com. Texterna är skrivna av deras chefsguide, personer i organisationen eller av Lena Gynnemo. Det kan vara forskare eller ledamöter i Selma Lagerlöf-sällskapet t ex. Det är bra att man kan kontakta dem för att verifiera informationen. På hemsidan sätts vanligtvis inte ut namn efter artiklar förutom när de länkar till någon extern artikel från t ex. någon tidning. Hemsidan vänder sig till alla som är intresserade av Selma Lagerlöf och även vill besöka hennes hem på Mårbacka. Stiftelsen vill presentera Selma men de vill även få folk att komma dit. De är inte ett vinstdrivande företag utan ett museum med utställningar, trädgård och en del barnaktiviteter. Men för att få in pengar till sina aktiviteter behöver de få besökare. Det är en privat stiftelse och då får de inte några bidrag. På sidan är det fakta och den verkar pålitlig. Speciellt eftersom de bara håller på med frågor kring Selma. Informationen stämmer om jag jämför med andra sidor men här känns informationen bättre eftersom de endast skriver om Selma. Hemsidan uppdateras kontinuerligt men basinformation som inte förändras ligger kvar. Länkarna ska fungera och om de inte gör det så kan man kontakta dem så fixar de det.


Jag är källkritisk mot båda källorna men jag anser att det blir en bra kombination när jag får fakta från båda sidorna. Men jag tycker att marbacka.com känns bättre eftersom de bara jobbar kring Selma. Men jag litar på båda sidorna ovan som jag har skrivit.


Ser det bra ut det jag har skrivit på speciellt källorna?
Frågan på hur hon påverkades av den tid hon levde i så skriver jag att hon påverkades mycket av att hon var en tjej. Men varför påverkades hon?

Ska lämnas in snart så behöver hjälp fort! Tack!

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!