Vad är komplexa samband?

Hej jag har en bedömningsuppgift som går ut på att man ska se samband mellan då och nu tiden. Det handlar om förstavärldskriget och ett partis väg till makt. Vad är ett komplext samband inom historia och vad ska man tänka på?

Lärare

Hej Taizei
På Schoolido har vi en modell som illustrerar detta med komplexa samband. Den modellen handlar i och för sig om andra världskriget. Du ska ju analysera första världskriget och ett partis väg till makt. Du kan helt enkelt byta ut texten på i boken i modellen.
https://img.schoolido.se/th/1280x720/mediabank/c7/562de7e975f73.jpg
Sedan ser du 13-14 begrepp som alla har samband med det som skett, begrepp som hjälper oss att förstå. Om du i din text visar vad 7-8 begrepp hjälper oss att se och förstå har du enligt kunskapskraven nått till betyg C, du ser en rad olika samband.
Vad handlar då komplexa samband om? I modellen ser du också att en grå cirkel knyter ihop de olika begreppen eller sambanden. Det betyder att de olika begreppen påverkar varandra också. Ekonomi har naturligtvis samband med det som sker under och efter första världskriget och nazismens framväxt. Men ekonomi påverkar också andra samband, t.ex. makt, ideologier, psykologi mm. Konkret gjorde under 20- och 30-talet de ekonomiska katastroferna och förändringar att nya grupper fick makt och andra fick mindre, den dåliga ekonomin la grunden för nya ideologier och gjorde att människor psykologisk blev mer mottagliga för det nya partiets idéer.

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!