Första världskriget, hjälp mig hur jag ska besvara frågan :) ._.

Frågan lyder: Förklara hur imperialism, nationalism, militär upprustning och försvarsallianser bidrog till att bygga upp spänningen mellan de fem europeiska stormakterna. Ge konkreta exempel i ditt svar. Vilken eller vilka av ovanstående faktorer tror du hade störst betydelse för krigsutbrottet, motivera.

Lärare

Hej!
Det din uppgift handlar om att med hjälp av fyra perspektiv analysera hur de spänningar byggs upp som leder till första världskriget.
Dina perspektiv är: imperialism, nationalism, militär upprustning och försvarsallianser.
Tänks att du har första världskriget i mitten och allt som du vet om det eller kommer att ta reda på. Sedan tänker du dig att undersöker allt du vet om första världskriget med dessa fyra perspektiv . De finns liksom runt kriget och hjälper dig att få syn på viktiga saker. Titta på den modell vi har i en övning om mellankrigstiden, som heter, Att förklara mellankrigstiden, så förstår du tanken.
https://www.schoolido.se/a/mellankrigstiden-och-andra-varldskriget-1915-1945/ovning-mellankrigstiden
Först ska du förklara din fyra perspektiv. Vad är imperialism, nationalism, militär upprustning och allianser.
T.ex. saker som i Europa fanns flera gamla imperier som Storbritannien, Frankrike, Spanien. Men nu fanns det nya länder som också ville bygga imperier, Tyskland och Italien.
Nationalismen hade växt fram under 1800-talet, nationen blev viktig. Speciellt i nya länder som Tyskland och Italien, som saknade nationell historia.
Militär upprustning. Tiden sammanföll med industrialiseringen, så det handlade om nya vapen, ny teknologi och upprustning i industriell skala.
Två stora allianser fanns som så att säga hade lovat att stödja varandra. Allianser gör lätt att om två bråkar dras en tredje och en fjärde in.

Du ska berätta hur dessa fyra saker påverka eller kan ha påverkat händelseförloppet.
Du ska också försöka peka på hur dessa fyra faktorer påverkar varandra sinsemellan. Det är det som i kursplanen kallas komplexa samband, betyg A.
Tänk på att det inte finns rätta svar, men det finns många svar och om vad som är mest rätt bråkar historiker fortfarande.
I länkarna nedan hittar du en hel del information kring din uppgift.
https://www.schoolido.se/s/den-vapnade-freden-och-forsta-varldskriget
https://www.schoolido.se/a/den-vapnade-freden-och-forsta-varldskriget/den-vapnade-fredens-tid
https://www.schoolido.se/a/den-vapnade-freden-och-forsta-varldskriget/historiska-aktorer-1871-1918
https://www.schoolido.se/a/den-vapnade-freden-och-forsta-varldskriget/forsta-varldskrigets-utbrott-dagar-som-forandrade-allt
https://www.schoolido.se/a/krig-och-konflikt/den-moderna-tidens-forhistoria-vad-hande-innan-1871
https://www.schoolido.se/a/krig-och-konflikt/de-stora-samhallsforandringarna

Student

Rök weed det är svaret till allt

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!