Handel (Historia > Kolonialism och imperialism)

 

Handel

Handel är en överföring av varor och tjänster från en säljare till en köpare där en betalning (ersättning) utgår för varan eller tjänsten. Utgångspunkten är att individer och länder är bra på olika saker. Vi byter saker vi är bra på mot andra saker vi vill ha men inte är lika bra på. Sverige byter bilar mot apelsiner. Det här insåg vissa människor tidigt, de blev handelsmän. De gjorde att producenter och konsumenter kunde spara tid och själva tjänande de pengar genom att underlätta handel. När ett land köper varor och tjänster som kommer från andra länder kallas det import. På samma sätt kallas det export när ett land säljer varor till andra länder. 

För att ta del av hela artikeln behöver du bli medlem eller logga in

OM SCHOOLIDO

Schoolido är ett prisbelönt digitalt läromedel för elever, lärare och föräldrar i åk 4-9. På Schoolido ges elever möjlighet att lära sig på sitt sätt, till exempel med film, bild, text, uppläst text, quiz och kvalitativa övningar. Dessutom finns det en rad verktyg som underlättar för specialanpassning. För kluriga frågor, tankar och läxhjälp finns ett forum där elever får personlig hjälp.

Granskade ämnen

Har du tröttnat på att leta runt hela nätet efter granskat och relevant material? På Schoolido finns det du behöver lära dig, en sökning bort.

Olika sätt att lära

Gör läxan på vägen hem från skolan! Testa dina kunskaper i ett quiz eller se en film som gör det svåra enklare. Välj ditt sätt att lära.

Nationella prov

Går du i nian och nationella proven närmar sig? Lugn, vi hjälper dig med exempel, smarta tips och förklaringar som du kan öva på.

Läxhjälp

Gillar du att plugga tillsammans med vänner? Inga problem. I forumet Schoolroom får du hjälp av andra lärare, elever och Schoolidos team.