Slavhandel (Historia > Kolonialism och imperialism)

 

Slavhandel

I och med upptäckten av Amerika tog den koloniala slavhandeln fart. De nya områdena i Amerika skulle odlas upp och exploateras. Till det behövdes arbetskraft och det var inga arbetsuppgifter den vita befolkningen kunde tänka sig. Inte heller ursprungsbefolkningen, indianerna, var lämpliga. Indianerna var inte immuna mot smittsamma sjukdomar på samma sätt som den europeiska och afrikanska befolkningen, så de dog i stor utsträckning. För en slavägare var det en investering att köpa en slav och om slaven dog ganska snart var det en dålig investering. Kyrkan hade också slagit fast att indianerna inte kunde jämföras med afrikaner eller muslimer. Indianerna betraktades nästan som vita och man skulle försöka omvända dem till den kristna läran.

För att ta del av hela artikeln behöver du bli medlem eller logga in

OM SCHOOLIDO

Schoolido är ett prisbelönt digitalt läromedel för elever, lärare och föräldrar i åk 4-9. På Schoolido ges elever möjlighet att lära sig på sitt sätt, till exempel med film, bild, text, uppläst text, quiz och kvalitativa övningar. Dessutom finns det en rad verktyg som underlättar för specialanpassning. För kluriga frågor, tankar och läxhjälp finns ett forum där elever får personlig hjälp.

Granskade ämnen

Har du tröttnat på att leta runt hela nätet efter granskat och relevant material? På Schoolido finns det du behöver lära dig, en sökning bort.

Olika sätt att lära

Gör läxan på vägen hem från skolan! Testa dina kunskaper i ett quiz eller se en film som gör det svåra enklare. Välj ditt sätt att lära.

Nationella prov

Går du i nian och nationella proven närmar sig? Lugn, vi hjälper dig med exempel, smarta tips och förklaringar som du kan öva på.

Läxhjälp

Gillar du att plugga tillsammans med vänner? Inga problem. I forumet Schoolroom får du hjälp av andra lärare, elever och Schoolidos team.