Pacemakern - en av 1900-talets viktigaste svenska uppfinningar (Biologi > Människokroppen)

 

Pacemakern - en av 1900-talets viktigaste svenska uppfinningar

Den 8 oktober år 1958 är ett historiskt datum för hjärtforskningen. Då opererades nämligen den första pacemakern in på en patient hos Karolinska sjukhusets hjärtklinik, i Sverige. Idag, mer än 50 år senare, är miljontals människor världen över beroende av dessa små elektriska livräddare. En pacemaker är nämligen en liten apparat som hjälper hjärtat att slå jämna slag.

För att ta del av hela artikeln behöver du bli medlem eller logga in

OM SCHOOLIDO

Schoolido är ett prisbelönt digitalt läromedel för elever, lärare och föräldrar i åk 4-9. På Schoolido ges elever möjlighet att lära sig på sitt sätt, till exempel med film, bild, text, uppläst text, quiz och kvalitativa övningar. Dessutom finns det en rad verktyg som underlättar för specialanpassning. För kluriga frågor, tankar och läxhjälp finns ett forum där elever får personlig hjälp.

Granskade ämnen

Har du tröttnat på att leta runt hela nätet efter granskat och relevant material? På Schoolido finns det du behöver lära dig, en sökning bort.

Olika sätt att lära

Gör läxan på vägen hem från skolan! Testa dina kunskaper i ett quiz eller se en film som gör det svåra enklare. Välj ditt sätt att lära.

Nationella prov

Går du i nian och nationella proven närmar sig? Lugn, vi hjälper dig med exempel, smarta tips och förklaringar som du kan öva på.

Läxhjälp

Gillar du att plugga tillsammans med vänner? Inga problem. I forumet Schoolroom får du hjälp av andra lärare, elever och Schoolidos team.