Matte, design

Vi får två trianglar att jobba med. En är 4 meter bred och 10 meter hög. Den andra är 3 meter bred och 8 meter hög. Sen ska vi bygga ett tält och det ska få plats 3 personer i tältet. Efter ska du tänka att det ska fungera att gå i tältet på riktigt. Du måste inte använda alltihop.
Kan inte fatta. Vad ska jag göra?

Lärare

Hej Oskar!

Låter som en spännande uppgift. Är inte riktigt heller med på exakt vad du ska göra faktiskt. Vi försöker reda ut det tillsammans :)

Du har alltså två trianglar som är tvådimensionella eftersom du inte har fått något djup, eller? Här kan du läsa mer om dimensioner om du behöver https://www.schoolido.se/a/matematik/dimensioner

Du ska bygga något som är tredimensionellt eftersom man ska kunna gå innuti det. Har du tringlar låter det som det skulle kunna bli en tetraeder (tresidig pyramid), https://img.schoolido.se/th/1280x720/mediabank/12/55dc4bf135987.jpg
I så fall behöver du ju fyra trianglar om du ska kunna bygga den.

Kanske att du får räkna med en höjd på ca 2 meter om en vuxen person ska kunna gå därinne. Hur stor golvyta (kallas basyta på matematikspråk) tror du att 3 personer behöver?
Här kan du hitta mer hur man räknar ut volymen av geometriska objekt, https://www.schoolido.se/a/matematik/att-rakna-med-volym

Försök att ta reda på frågorna ovan. Kan du fråga din lärare igen om uppgiften eller någon i klassen som har koll?

Hjälper dig givetvis vidare sen!

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!