Värdeord i tidningar

Hej!

Jag undrar vad värdeord är i tidningar. http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article22148990.ab om du skulle kunna ge exempel på denna artikel/krönikan, och sedan undrar hur rubriksättningen har använts

Hej hennarin, 

Värdeord är ord som inte är neutrala utan som väcker vissa känslor (eller bilder inom oss) hos oss som hör dem eller läser dem. Värdeorden kan alltså göra att vi positiva eller negativa känslor om det som beskrivs. Vi tar ett exempel från ledarartikeln av Karin Petterson 

I det här stycket diskuterar Pettersson bland annat Aftonbladets inställning till Sveriges och EU:s syn på flyktingmottagande

"På Aftonbladets ledarsida valde vi att i detta läga stenhårt argumentera för asylrätten. Vi gjorde det eftersom vi trodde att Angela Merkel skulle baxa EU framför sig och se till att ansvar togs för gemensamma regelverk skapades. 
Det hade varit det enda anständiga och rationella. 
Men Merkel misslyckades. Istället uppstod en tävling mot botten där Sverige, Tyskland och ett par länder till var de enda länder som tog emot människor på flykt."

Fundera nu på ordet "stenhårt" i första meningen. Vad ger det oss för känsla av det Pettersson skriver? Det här är ett värdeord. Vi får här en känsla av att Aftonbladet minsann inte bara argumenterade lite och halvt engagerat, istället får vi en känsla av att Aftonbladet stod upp för viktiga värderingar (i alla fall när vi läser de andra meningarna) och att de inte vek sig alls i diskussionen. 

Titta sedan på mening två och den delen om att Merkel skulle "baxa EU framför sig". Vad ger det oss för känsla av EU? Förmodligen att EU är svårt att förändra, trögt och kanske nästan som en stor koloss som det krävs mycket för att få ått rätt håll. Här uttrycks också värderingar i orden. Om Petterson istället skulle ha skrivit "Vi gjordet det eftersom vi trodde att Tysklands inställning till flyktingmottagande även skulle bli EU:s åsikt" så hade vi kanske inte uppfattat det på samma sätt. Egentligen betyder meningarna samma sak. Men som Pettersson skriver det uttrycks det också en besvikelse på EU i hennes mening. Eller vad tycker du? 

Sedan skriver Petterson att "Det hade varit det enda anständiga och rationella." De här uttrycker också en värdering. Förutom att Pettersson hade tyckt att det vore bra om det blev gemensamma regler så menar också att om det inte blir det så är det alltså oanständigt och irrationellt. Vilket är mycket negativa värdeord. Ingen vill ju vara oanständig och irrationell om man istället kunde vara anständig och rationell. 

Så här kan man hålla på med hela Pettersson text och fundera på hur hon använder orden. Alltså väljer hon neutrala ord eller väljer hon ord som väcker vissa känslor för att få fram sitt budskap? Vilka ord väljer hon i så fall och vilka känslor ger det när vi läser hennes text?

Du hade också en fråga om rubriksättningen, där är jag inte riktigt med på hur du menar. Menar du hur rubriken används i texten eller? 

Hjälpte det här svaret dig? 

Allt gott, 
/Diana på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!