Hjälp! Frågor, organisk kemi

Hej! Jag behöver verkligen hjälp med några frågor som jag inte kan hitta svar på. Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa mig.
1. Var finns det kolföreningar, ge fem exempel.
2. I vilka 3 former kan grundämnet kol förekomma?
3. Det finns mättade och omättade kolväten, vad innebär det?
4. Vad består kolväteföreningar av?
5. Nämn 6 st valfria kolväten ur metanserien och skriv deras kemiska namn, strukturformel samt summaformel.
6. Hur räknar du ut hur mångaväteatomer det finns i en alkan (kolväte) med 19 kolatomer?
7. Vad är det som är så farligt med kolmonoxid och när kan det bildas?

Hjälp mig så fort som möjligt!!

Lärare

Hej Marisen02!

Självklart hjälper vi dig vidare.

1. Här kommer du att hitta exempel på kolföreningar: https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/organisk-kemi-organiska-aemnen
Har du testat att använda vår sökfunktion? Den söker igenom hela Schoolidos material inom alla ämnen samt om det är någon som ställt en liknande fråga i Schoolroom. I ditt fall kan du då söka på "kolföreningar".

2. Här hittar du svar på din fråga om grundämnet kols olika former: https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/kol

3. Här hittar du svar på din fråga kring mättade och omättade molekyler (finns även bland fetter nämligen): https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/maettade-omaettade-molekyler

4. Här hittar du svar på din fråga om kolväteföreningar: https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/kolvaeten

5. Se fråga 4 där får du också svar på den här frågan. Se speciellt den här bilden https://img.schoolido.se/th/1280x720/mediabank/a8/1921.jpg

6. Ser du mönstret i bilden du fick i fråga 5? Här hittar du mer om mönster: https://www.schoolido.se/a/algebra/monster

7. Kolmonoxid, $CO$, betyder att varje molekyl består av en kolatom och EN syreatom (mono = en). Jämför det med koldioxid, $CO_{2}$, som består av en kolatom och TVÅ syreatomer (di = två). Kolmonoxid bildas alltså när syremängden är lägre och då kan kolatomen bara binda till en syreatom istället för två. Det farliga med kolmonoxid är att hemoglobinet (som finns i vårt blod https://www.schoolido.se/a/manniskokroppen/blodet ) har större "dragningskraft" (kallas affinitet) för kolmonoxid än syre vilket gör att om du andas in högre doser av kolmonoxid tar hemoglobinet upp kolmonoxid istället för den syremängd vi behöver. Det blir alltså en inre kvävning eftersom syret konkurreras ut. Kolmonoxid finns bland annat i bilavgaser, röken från bränder med organiskt material som t.ex husbränder samt i cigarettrök.

Förstod du alla frågor bättre nu?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Hej!
Tack så hemskt mycket detta hjälpte verkligen!

Lärare

Åh vad roligt att höra. Tack för att du skriver det :)

Välkommen med fler frågor!

Varma hälsningar
Angelica på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!