Kunskapskraven!

Hej jag arbetar nu med ett projekt inom samhälle, där jag ska intervjua en egenföretagare. Jag vill ha högsta betyg, men har lite svårt att förstå kunskapskraven, som står nedan.

Eleven beskriver utförligt och nyanserat företagens roll i samhället med hjälp av några exempel. Eleven diskuterar utförligt och nyanserat sambandet mellan företagens ekonomiska beslutsfattande och deras samhällsansvar.

Jag ska då ha en presentation för klassen, och undrar hur man diskuterar utförligt och nyanserat i en presentation. Skulle hjälpa extremt om ni kunde ge ett exempel.

Jag har intervjuat en entreprenör som driver ett företag, och jag undrar om ni vet vilka negativa sidor det finns när man entreprenör för samhället, t.ex miljön.

MVH

Hannah

Jag undrar vad fördelarna och nackdelarna med entreprenörer är för samhället

Lärare

Hej Hannah
Tänk ungefär på så här: 

Intervjun är den metod du använder och resultaten av den och det sätt som du presenterar den på är det bedömningsunderlag din lärare har att utgå från.
Det betyder till exempel att om den företagare du intervjuar inte säger någon om sitt företags samhällsansvar ska du påpeka det och också försöka förklara varför. Så att du visar att du ser många saker …

Du ska dels redovisa vad den företagare du intervjuar säger. Men du ska också kommentera vad den säger och kanske framförallt inte säger. Det är så du visar att du förstå mycket om det här med företag. Om du bara redovisar vad företagaren säger kan/ska du aldrig få ett högre betyg.

Utförligt och nyanserat företagens roll i samhället (kunskapskrav).
Utförligt betyder att du ska ge en bred bild (eller den företagares bild som du intervjuar) av företagens roll, för ekonomi, för arbetsmarknad, för produktion, för välstånd, som ekonomisk motor och som ekonomins mest grundläggande funktion – att producera varor och tjänster.
Du kan också peka på dessa saker på olika nivåer: vad företagen kan betyda på individnivå, på gruppnivå (familj, föreningar) och på samhällsnivå. Du kan peka på olika typer av företag och visa på skillnader, småföretag, privata, statliga kooperativa, storföretag -  – och vilka viktiga skillnader det finns.

Nyanserat innebär att du inte bara konstaterar saker, har ett svar, eller vet bäst!! Du pekar på flera sätt som det går att se på företag (precis som det är i samhället). Det är på många olika sätt samtidigt och folk tycker olika, de olika partierna tycker olika osv.

Även om man tycker illa om företag måste man peka på att de är en förutsättning för ekonomi, samhälle – ja mänskligt liv
Även om man tycker bra om företag måste man peka på negativa aspelter. Inkomstfördelning miljöproblem osv.

Hälsningar
Sten

Tack så mycket Sten! Det hjälpte verkligen!

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!