Kolväten

Hej! Jag känner att jag har skapat en del trådar här, men jag har prov på fredag och det finns en del frågor som vi får varje lektion som jag inte hinner hitta svar på osv. Så jag hoppas att ni kan ge mig snabba svar till frågorna.
1. Varför kan kolatomen bilda så många olika föreningar?
2. Vilka två atomslag ingår i de enklaste kolföreningarna?
3. Vilka är de fyra första kolvätena i alkanserien och hur ser deras molekyler ut?
4. Vad används de fyra första alkanerna till?
5. Hur många kolatomer har alkaner som är gaser, vätskor respektive fasta ämnen?
6. Hur många väteatomer tar en alkan med 14 kolatomer?
7. Vad menas med ett kolväte?
8. Alkaner är ett gemensamt namn för en stor grupp kolväten. Hur räknar man ut molekylformeln för ett kolväte som tillhör gruppen alkaner?

Jag vill gärna ha meningar då jag har så kort tid på mig. Tack på förhand!

Lärare

Hej Mariiis02!

Givetvis hjälper jag dig lite extra om du känner dig stressad. Jag kopierar meningar från våra artiklar och lägger också in länkarna dit så du kan se bild och film eller få text uppläst om du vill.

Fråga 1
Kol är bäst av alla ämnen på att bilda nya ämnen. Det beror på att kolatomen har fyra valenselektroner (elektroner i det yttersta elektronskalet) som kan binda sig till fyra nya elektroner. Kolatomerna kan binda sig i kedjor (med enkel- dubbel- eller trippelbindningar) och i raka eller ringformade kedjor. De kan alltså skapa en herrans massa olika nya spännande ämnen! https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/kol

Fråga 2
Ämnen som består av kemiska föreningar med kol, kolföreningar, kallas för organiska ämnen. Ofta finns kolet tillsammans med väte, syre, kväve, svavel, halogener och fosfor. Vi har hittills upptäckt närmare 55 miljoner (!!!) organiska ämnen. https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/organisk-kemi-organiska-aemnen

Fråga 3 + 4 + 5
I den här bilden ( https://img.schoolido.se/th/1280x720/mediabank/a8/1921.jpg ) hittar du de fyra första kolvätena i alkanserien. De heter metan, etan, propan och butan. I bilden kan du också se ett användningsområde för var och en samt hur många kolatomer alkanerna har i olika former.

Fråga 6 + 8
Den här frågan handlar om att hitta mönster (dvs om matematik). Börja med att rita upp de första fem alkanerna i serien. Ser du mönstret? Annars rita några kolväten till.

Antal kolatomer (C) - Antal väteatomer (H)
Metan: 1 - 4
Etan: 2 - 6
Propan: 3 - 8
Butan: 4 - 10
Pentan: 5 - 12
Osv.

Då kan vi ju faktiskt se ett mönster här att antalet kolatomer (C) multiplicerat med 2 och sen också adderat med 2 blir antalet väteatomer (H).
Som matematisk formel skulle vi kunna skriva $C\cdot2+2=H$
Till exempel propan som har 3 kolatomer, alltså C = 3. Sätter vi in det i formeln blir det $3\cdot2+2=8$. Ja propan har ju 8 väteatomer.
Använder vi nu den här formeln till din fråga om 14 kolatomer blir det $14\cdot2+2=30$. Alltså är svaret 30 väteatomer.
Hängde du med här? Se gärna mer om matematiska mönster här: https://www.schoolido.se/a/algebra/monster

Fråga 7
Kolväten är kemiska föreningar som bara består av av kol och väte (det hör man ju på namnet!). De finns både i fast, flytande och i gasform. https://www.schoolido.se/a/livets-kemi/kolvaeten

Hjälpte det här dig?

Vänliga hälsningar
Angelica på Schoolido

Hej! Tack så mycket detta hjälpte verkligen!

Lärare

Vad roligt att höra!

Lycka till på provet. Hör gärna av dig hur det gick.

Varma hälsningar
Angelica på Schoolido

Få svar på dina funderingar, bli premium!

För att kunna ställa frågor i våra forum behöver du vara inloggad och ha ett premiumkonto på Schoolido. Just nu kan du teckna ett abonnemang för 69kr/månad eller ta del av något av våra andra erbjudanden.

Skaffa Schoolido Premium!

DU SOM ÄR ELEV FÅR TESTA GRATIS I 14 DAGAR!

Säg hej då till en röra av stenciler, appar, inlogg och sajter! Schoolido.se är lärtjänsten som samlar allt elever i åk 7-9 behöver lära sig på ett ställe. Schoolido hjälper elever att skapa ordning i lärandet, är ett stöd för lärare i undervisningen och hjälper föräldrar att hänga med i skolan. Gör som 24.000 andra – testa idag!