Engelska på olika sätt

Schoolido har tagit fram två varianter av ämnet engelska. Vi har haft förmånen att göra det i samarbete med Harriette Persson – engelsklärarnas engelsklärare och dessutom välkänd från dramadokumentären "Klass 9A".

Engelska är ett ämne som har förändrats, eller snarare vårt förhållande till det engelska språket. Språket är idag en del av vår kultur på ett annat sätt än för bara 40 år sedan.

För de flesta människor hamnar engelska språket idag mellan främmande språk och modersmål. Det sätt som unga människor idag lär sig engelska på påminner ganska mycket om hur vi lärde oss vårt första språk. Engelska är helt enkelt en integrerad och naturlig del av vår vardag. 

Det här gäller majoriteten av våra elever, men vi har också en stor grupp elever som inte har med sig detta mer naturliga och självklara förhållningssätt till engelska - elever som när de börjar i grundskolan egentligen aldrig har hört engelska.

Det här innebär faktiskt att lärare i engelska måste behärska två ganska olika undervisningsstrategier. En för de elever som under sin barndom, uppväxt och tidiga skolgång fått tillgång till olika varianter av den engelska kulturen och det engelska språket. Men det måste till en annan strategi för de elever för vilka engelska verkligen är ett främmande språk, till exempel för många nyanlända.

Det här är orsaken till att vi på Schoolido tagit fram två versionen av engelska. En där undervisningsspråket är svenska och en annan, med samma innehåll, där innehållet är skrivet på en ungdomlig engelska; Framtagen av Harriette Persson och översatt av engelskläraren Katja Arevik.

Vi vill på detta sätt vara ett digitalt läromedel som ger lärare stöd att hantera flerspråkiga klasser och elever med olika behov.

Har du tankar, funderingar eller konkreta förslag på hur vi kan vidareutveckla engelskan, eller vill berätta hur du själv undervisar i ämnet? Hör gärna av dig!

Sten Arevik
Universitetslektor i didaktik