Nationellt prov i engelska
Delprov B2 - Listening

Byt typsnitt

Delprov B2 går ut på att du får lyssna på ett inslag på engelska. Under tiden när du lyssnar så får du svara på ett antal frågor. Det brukar gå till så att innan du ska lyssna får du en liten stund att läsa igenom frågorna, så att du kan förbereda dig på vad som komma skall. Du får också en stund att svara på frågorna efter att du har lyssnat. Tidigare prov har utgått från radio- eller nyhetsprogram men det kan vara lite vad som helst.

Vi har tagit med två olika varianter på delprovet (eftersom vi inte vet hur proven kommer att se ut i år) Välj ett eller testa båda! Du byter enkelt genom att klicka på knapparna märkta exempel 1 och exempel 2

OBS! Det här är delar av provet eller exempelprov som användes 2013. Det är inte säkert att provet kommer vara uppbyggt precis så här i framtiden.

Allmänna råd innan du börjar lyssna

Delprov B2, Listening, bygger på att du ska lyssna på ett ljudklipp (till exempel någon som läser en artikel) och svara på ett antal frågor som har att göra med inspelningen. Du kommer bara att få lyssna en gång, så se till att gå in i “lyssningsläge”. Tänk ungefär som när du lyssnar riktigt ordentligt på en låttext. Alla andra störande ljud försvinner, du fokuserar bara på en enda sak, nämligen vad som sägs. Försök att stänga ute allt annat!

Lyssna mellan raderna?

Du kanske har hört “att läsa mellan raderna”? Det betyder att du hittar information som inte står direkt uttryckt i texten, utan som mer är underförstått. Det kan vara en mening som “Det föll stora tårar ned på Franks kinder”. Det står ju inte att Frank gråter, men det går att förstå genom att läsa mellan raderna. På samma sätt så kan du på nationella provet ibland få “lyssna mellan raderna”, alltså hitta information som inte direkt sägs. En fråga kan alltså vara typ “where are the persons in the story?” Det kanske inte sägs var de är, men genom att plocka ut ledtrådar från texten så kanske det går att förstå i alla fall. Pratar de om vilken mat de ska beställa, frågar en kypare något och har de bokat bord? Antagligen så är de på en restaurang!

Vad ska du lyssna efter?

Läs igenom alternativen ordentligt innan du börjar lyssna. När du vet vad du ska lyssna efter så är det lättare att hålla koll. Kanske är det vissa nyckelord som du kan hålla lite extra koll på? Se till att ha en ganska så tydlig plan för ditt lyssnande.

Det är som att plocka svamp. Om du bara är ute och går i skogen så kommer du antagligen inte att se speciellt många svampar. Men när du har en svampkorg i handen och verkligen letar efter kantareller och björksopp så ser du dem plötsligt. Om du inte vet vad du ska leta efter så är det väldigt svårt att veta när du hittar det.

Vad kollar din lärare på?

Det din lärare bedömer är om du svarar rätt på frågorna. Om du svarar rätt får du poäng, ett felsvar ger inte poäng. Exempelproven på skolverkets hemsida ser lite olika ut. Ibland så ska du matcha en text med ett ljudklipp, eller svara på en fråga som har med något som sägs att göra. Då ska du svara skriftligt och inte bara med en siffra eller en bokstav. På frågorna som bara behöver svaras på med en bokstav eller en siffra så kan du bara få rätt eller fel. Men på frågorna som har mer med att skriva att göra så kan du svara på lite olika sätt och ändå få rätt. Det viktigaste är att du får med det centrala. Precis vad som är centralt är inte alltid givet, men det gäller alltid att få med det absolut viktigaste. Lita på din magkänsla, det som känns viktigast är oftast det.

Här kan du få fler tips på hur du lyssnar till instruktioner och smarta strategier för att lyssna:

Strategier för att lyssna
Lyssna på instruktioner

Exempeluppgift 1

Det här provet och dess innehåll (texter, bilder, beskrivningar och frågor) © Skolverket, Prov - och bedömningsenheten. Källa: Skolverket.se.

What’s It All About?

You’re going to listen to twelve dialogues. Listen and decide what the people in the dialogues are doing or talking about.

There are twenty alternatives to choose from. Mark your answer by putting the number for each of the dialogues, 1–12, in the correct box.
Remember: Use only twelve of the boxes.

Listen carefully – you’ll only hear the dialogues once.


Tryck på playknappen för att börja lyssna. Eftersom det här är ett övningsprov så kan du pausa och spola tillbaka om du missar något. Kom ihåg att den möjligheten inte kommer att finnas när du gör det riktiga provet.

Formulär


Här kan du klicka på en ruta och skriva in den siffra du tror passar samtidigt som du lyssnar. Tänk på att det bara finns tolv frågor så vissa rutor ska vara tomma när du är klar.

Bringing up children Planning a party
Buying a book Planning education
Buying a computer Playing a game
Discussing a match Playing music
Discussing dating Returning things to a shop
Discussing jobs Shopping for food
Going to the cinema Taking a holiday abroad
Going to the theatre Taking a lesson
Making a lot of money Visiting a bank
Ordering a meal Visiting a library

Svar

Andra delprov och exempel