Nationellt prov i matematik - Exempelprov
Delprov D - Redovisning

Byt typsnitt

Delprov D består av ungefär 10 uppgifter, problemlösning. Miniräknare och formelblad är tillåtna. Här krävs det att du visar hur du har kommit fram till dina svar. Här handlar det alltså om att verkligen vara tydlig med HUR du har gjort! Bara om en uppgift är markerad med “endast svar krävs” så räcker det med svar. Ofta så följer uppgifterna ett tema. Provtiden för delprov D är 100 minuter.

Beräkna med hjälpmedel


12.

Figuren består av 5 kvadrater med lika stor area. Hela figurens area är 405 cm². Bestäm omkretsen av hela figuren. av hela figuren.

Svar

Förklaring


13.

Man transporterar färdig chokladmassa i form av rätblock som väger 5 kg. Ge två förslag på hur rätblocken kan se ut. Rita figurer, sätt ut mått och visa att volymen stämmer. Räkna med att 1 dm³ choklad väger 1 kg.

Svar


14a

Hanna ska göra mörk chokladmousse enligt detta recept från chokladfabriken:

Mörk chokladmousse (6 personer)

230 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde att koka
3 3/4 dl vispgrädde att vispa
1/2 dl socker
35 ml vatten
3 äggulor

Hur många gram mörk choklad behöver hon om hon ska göra chokladmousse till 15 personer?

Svar

Förklaring


14b

Chokladmoussen ska serveras i glas som är 5 cm höga och har en diameter på 6 cm. När Hanna är klar med smeten har hon 2 liter mousse. Får all Hannas mousse plats i 15 glas? Motivera din slutsats med resonemang och beräkningar.

Svar

Förklaring


15.

Inför jul säljs många chokladaskar. På juldagen sålde en affär sina chokladaskar med 20 % rabatt. En vecka senare, på nyårsdagen, var det 50 % rabatt på reapriset. Med hur många procent har priset på chokladaskarna nu sänkts från ursprungspriset?

Svar

Förklaring


16a

Till Alla hjärtans dag tillverkas chokladhjärtan i två storlekar. Hjärtana har samma form och samma tjocklek. Se figurerna nedan.

Ett litet hjärta kostar 5 kr. Beräkna kilopriset.

Svar

Förklaring


16b

Till hur många stora hjärtan räcker 100 g choklad? Glöm ej att motivera ditt svar.

Svar

Förklaring

Andra delprov och exempel