Nationellt prov i svenska 2013
Delprov C - Skriva

Byt typsnitt

Delprov C handlar om att visa att du kan skriva. Det gäller här att du ska kunna skriva på ett sätt som passar den som ska läsa texten, du ska med andra ord kunna anpassa dina texter. Du ska visa att du kan följa språkets regler, helt enkelt att du kan bygga meningar på ett korrekt sätt. Beroende på om du skriver berättande texter (som till exempel en novell) eller en informativ text (kanske en nyhetsartikel) så ska ditt språk och din struktur följa de regler som finns. Provet har tidigare föreslagit tre olika genrer att skriva i (till exempel en nyhetsartikel, debattinlägg eller en novell) där eleven har fått välja en genre att skriva i. Provtiden är 200 minuter, inklusive rast.

OBS! Det här är ett exempel från Schoolido på hur en uppgift kan se ut, inte ett verkligt prov som använts tidigare. Provet behöver inte vara uppbyggt precis så här, men syftet med övningen och det du tränar på är detsamma.

Uppgift - Skriv en novell

Novell med rubriken "Den långa natten"

Klockan är strax åtta på kvällen och du är inne på ett köpcentrum. Dina kompisar har gått in i en butik och du sitter och kollar på mobilen. Helt plötsligt släcks alla lampor i hela köpcentret och det blir kusligt tyst. Du använder telefonen som ficklampa och tar dig mot utgången - som visar sig vara låst. Dina kompisar är spårlöst försvunna. Du hör ett ljud bakom dig, snurrar runt och tappar mobilen i golvet, delar flyger överallt och det blir mörkt igen.

Fortsätt på novellen, vad är det som händer/har hänt? Hur ska du ta dig ut? Var är dina kompisar. Börja novellen med ”Jag vände mig om snabbt och mobilen föll ut min hand. Det blev nattsvart och...”.

Det här kollar din lärare på


1.

Är texten kopplad till uppgiften?

Svar

Att tänka på


2.

Innehåller din text det som behövs?

Svar

Att tänka på


3.

Hur är din text strukturerad?

Svar

Att tänka på


4.

Hur ser ditt språk och din stil ut?

Svar

Att tänka på


5.

Följer din text de skrivregler som finns?

Svar

Att tänka på


6.

Hur är din uppgift i sin helhet?

Svar

Att tänka på

Andra delprov och exempel